I dag leveres det meste av restavfall til gjenvinningstasjonene i sorte søppelsekker, men fra nyttår er det ønskelig at alle begynner å bruke blanke søppelsekker. Dette for å avdekke farlig og feilsortert avfall.

- De farvede, sorte, søppelsekkene skal vi bort fra. Fra nyttår vil det koste 50 kroner å levere en blank søppelsekk til restavfall, mens de som kommer med en sort søppelsekk vil måtte betale det dobbelte, sier Jon Arne Aaslie i Solør Renovasjon.

Tidvis oppdages det giftig og farlig avfall i restavfallsekkene, og det er på grunn av dette det nå er ønskelig med blanke sekker.

- Vi kan finne både spraybokser, malingspann og batterier i restavfallet. Det vil vi selvsagt ikke ha noe av, og det vil vi kunne avdekke ved å bruke blanke sekker, sier Aaslie.

To ulike typer blanke sekker

Aaslie presiserer at det ikke under noen omstendighet skal brukes blanke sekker ment for plastavfall til restavfall. Det vil ikke gjenvinningstasjonene ta i mot. Frykten er at restavfall skal blande seg med plastavfall, som igjen vil gi store avvik på plastsorteringa.

- Dette handler om at vi skal ha større fokus på grad av gjenvinning. Det er bra i Solør fra før, og i dag er det 54 til 55 prosents gjenvinningsgrad her. Men målet innen 2030 er at dette skal opp til 65 prosent. Dette tiltaket er blant flere som skal hjelpe til det, sier Aaslie.

De som ikke har tilgang på blanke avfallssekker kan kjøpe dette på gjenvinningstasjonene. Målet er også at matbutikkene skal ta inn disse sekkene.

- Butikkene her langt mer åpent enn oss på gjenvinningstasjonene, og derfor er det viktig å få ut de blanke sekkene her. Vi har vært i dialog med mange butikker et par år allerede, og håper at de tar inn slike sekker nå. De svarte søppelsekkene vil butikkene uansett få problemer med å få solgt med denne regelendringen, sier Aaslie.