• MATGLAD: Ole Johan har alltid like å lage mat og utforske, nå skal han lære mer om det franske gourmetkjøkkenet.
  • BAKER: Han vedlikeholder faget sitt på Åsnes sykehjem i sommer.

Seksten år gamle Ole Johan Kokkin fra Kjellmyra har nettopp fullført første året på restaurant- og matfag på Sentrum videregående skole. Til høsten setter han igjen snuta sørover, men ikke til Kongsvinger denne gangen. Han skal nemlig starte på videregående i Frankrike, og ta en treårig kokkeutdannelse der.

- Jeg leita det opp sjøl. Jeg trur familien min syns det var litt rart i starten da jeg sa at jeg kanskje ville gå i Frankrike, men nå har de vendt seg til tanken, forteller sekstenåringen.

Det franske skolevesenet 

Søknadsprosessen har vært lang og omfattende, men han kom inn. Han reiser gjennom Institut français de Norvège, en organisasjon med formål om å knytte bånd mellom Norge og Frankrike. Skola, École Hotelière Savoie Léman, ligger cirka én time utafor Lyon sørøst i Frankrike, plassert i Thonon-les-bains. Semesteret begynner først i september. Etter å ha tatt alle avsluttende eksamener det tredje året vil han sitte igjen med en "bac", baccalaurèat på fransk. 

- Jeg trur det er ganske likt som i Norge, men skolevesenet har nok mer fokus på disiplin og respekt i Frankrike. Også blir det nok litt mer høglytt. Jeg tenker nok best når det ikke er så mye skriking, ler Ole Johan.

En av de tingene som kanskje utgjør størst forskjell på det norske og det franske skolevesenet, er hvor tilgivelig det er å gjøre feil i klasserommet. Ole Johan gruer seg litt til dette, i tilfelle han gjør mye feil. Men han kan jo det han driver med, og er glad i å lage mat. Restaurant- og matfaget holder han ved like på sommerjobben på sjukehjemmet i Åsnes. Der står han på kjøkkenet og lager mat, smører baguetter og baker.  

ANNERLEDES

Det aller meste vil være litt annerledes i Frankrike. Skolevesenet, kulturen, maten og ikke minst språket. Ole Johan forteller at fransken ikke er on point ennå, men at han skal på et fire uker langt forkurs. Han, og de åtte til tolv andre nordmennene som reiser nedover, skal nemlig gå sammen med en fransk klasse, og all undervisning vil foregå på fransk.

- Jeg har hatt spansk og tysk på skolen, så jeg kan ikke noe fransk fra før. Jeg kjenner jeg gruer meg litt mer nå enn jeg trudde jeg skulle, men det vil jo gå bra bare man får lært språket og rutinene. 

For han gleder seg også til å reise ut. Han beskriver Frankrike som et land med mer matkultur, med mer fancy gourmetmat. 

- Jeg liker det norske også, men i Frankrike trur jeg det blir litt mer utfordringer og litt mer spennende. Et litt høgere nivå. 

Ole Johan har vært i Frankrike en gang før, i Paris. Der spiste han snegler, en rett som ikke var så verst. 

- Det var ikke så ille som jeg trudde, det var nesten som kylling, forteller han. 

Men den franske favorittretten hans, kanskje favorittretten med stor F, er den franske kjøttgryta boeuf bourgiugnon.