Bakgrunnen for at Faldaasen-marsjen ble startet i sin tid, var at de gjenlevende skoleelevene ville vise frem skolevegen de måtte gå som små. Dagens marsj går til både det gamle skolebygget, og videre til Kynndammen for de som vil gå litt lengre. Mye av marsjen går langs elva Kynna, og det er en fin skogstur i trivelig landskap. 

- Marsjen går langs både skogsbilveier, stier og over et par myrer. Fra Kjepphelvetet og til Faldaasen, er det fine stier, forteller Gotfred Anseth i historielaget.

Både antall marsjer og antall deltagere er dessverre på vei nedover i distriktet.

- Tidligere år hadde vi deltagere som først gikk Fæssa-marsjen på formiddagen, før de kom hit og gikk Faldaasen-marsjen. Men i år ble det ingen Fæssa-marsj, og det er snart ingen marsjer igjen i distriktet. På det meste hadde vi rundt 150 deltagere her, men det går nedover og nedover. De siste årene har vi ligget på 30 til 50 deltagere, forteller Vigdis Fosseid.

- gått 23 av 26 marsjer

I tillegg til en god trimtur og en fin naturopplevelse, er det også premiering til deltagerne.

- Alle som deltar får pin med Faldaasen skole på. I tillegg får de som har deltatt 10 år en fin plakett, mens de som har vært med i 20 år - får ei fin bok med historien om Faldaasen skole. Ove Lundebymoen fra Kirkenær har vært med 23 av 26 ganger, det står det respekt av, forteller Fosseid. 

Både på Faldaasen skole og på Kynndammen var det klipping av deltagerkort og muligheter til litt forfriskninger, før ferden gikk tilbake til start ved Kjepphelvetet. 

Det var både gamle og nye deltagere i årets marsj og gledelig var det at såpass mange barn og ungdom var med, og kanskje sørger for deltagelsen tar seg opp igjen.

stor aktivitet i historielaget 

Åsnes Finnskog historielag har flere aktiviteter utover sommeren:

11. juni er det vandring med utgangspunkt i Fall gamle tollstasjon

16. juli er det åpen dag på Faldaasen skolemuseum

13. august er det gudstjeneste på Faldaasen skolemusem

20. august er det vandring i Løvhaugen, oppmøte ved skolen

10. septemeber er det kulturminnedag på Tyskeberget Finnetorp

28. desember avsluttes året med juletrefest på Faldaasen skolemuseum