• STABBURET PÅ GÅRDEN: Anne Lise har laget en butikk på gården i Hof. Der selger hun bilder og tepper hun har laget, samt ting av rekved.
  • HUS PÅ FJELL: Anne Lise har flere som ønsker bestilte bilder.
  • BALLONGJENTE: Dette motivet er et av de mest populære motivene som Anne Lise lager.

Det hele startet for mange år siden. Anne Lise har helt siden hun var liten alltid vært interessert i å skape med fingrene, både ved å male, strikke og hekle. For over tjue år siden begynte hun å samle på steiner og ting i naturen. Da kom det en tanke: Hva kan jeg lage av dette?

– Det er ikke mange år siden jeg virkelig tok hobbyen min på alvor, forteller Anne Lise Østmoe. 

I mars 2017 åpnet hun butikken i stabburet på gården som hun kaller "Fryd". Navnet er inspirert av Anne Grete Preus' sang, som Anne Lise er glad i. Den sier noe om å satse, sier hun. 

– Jeg var livredd dagen jeg åpnet min første utstilling. Fikk nok prestasjonsangst, sier Østmoe.

Skattejakt 

Anne Lise finner steiner og glass på strender når hun er på ferie med familien, både i Hellas og i Lofoten. Det er spesielt én strand i Lofoten som er hennes "bank." Den ligger ved et glassblåseri som hun besøker med jevne mellomrom

– Jeg sitter på stranda og graver i sanda. Ser ut som et barn, ler hun. 

Barna minner ofte sin mor på å ikke overstige kiloene på bagasjevekta til hjemreisen, men må regne med at hun tar med flere kilo med skatter hjem til Hof hver ferietur. 

– Ja, jeg har kanskje et samlemani, innrømmer hun. 

– Jeg leter etter den ekstra spesielle biten. Det er som å være på skattejakt, legger hun til. 

SKAPER PÅ MAGEFØLELSE 

Anne Lise Østmoe har siden første utstilling laget over 200 bilder. Hun synes det er morsomst å lage på bestilling, og kan holde på med et bilde i opptil én måned. Når hun arbeider med bildene sine, så stopper tiden.

– Jeg merker ikke at tiden går. En gang fant mannen min meg i pysjen klokka 15.00 på formiddagen med steiner og glass utover hele stuegulvet, smiler hun, og erkjenner at når kreativiteten bobler, så går det utover både måltider og klesvask.

– Jeg gir aldri fra meg bilder som jeg ikke er fornøyd med. Det er som å holde på med et puslespill - det er alltid en bit som passer bedre, sier hun. 

– Ser du på deg selv som en kunstner? 

– Jeg synes det er et stort ord å bruke. Jeg bruker det i såfall med en fleipete undertone, sier Østmoe. 

IKKE LEVEBRØD  

Til tross for at dette er en inntektskilde, ønsker Østmoe å fortsette slik det er nå. 

– Jeg hadde nok solgt mer hvis jeg opprettet nettbutikk, men jeg ønsker ikke å ha dette som en fast jobb. Da er jeg redd kreativiteten blir borte under stress, sier hun.

Hun kan oppleve at folk kvier seg for å komme til butikken på gården, siden den kun er åpen på forespørsel. 

– Derfor er det så fint å reise ut med butikken og bildene mine. Til helga er det Hof-messa hvor jeg skal ha stand. Det gleder jeg meg til, sier Anne Lise.