• STERKE TEKSTER: Oddis skriver om sitt eget liv, en tøff oppvekst og vanskelige år.
  • NI SPOR: Lytteropplevelsen kan være takknemlig om man tenker og hører ordentlig på tekstene hans, forteller Oddis.

For tre uker siden kom cden "Rotløs". Oddis beveger seg i dansebandsjangeren reint musikalsk, men med låttitler som "Den harde vei", "Før siste hvile" og "Bad day" er det tydelig at cden med sine ni spor tar for seg tunge og såre tema. Og Oddis deler helst fra sitt eget liv. 

- Tekstene er fra livet mitt rett og slett. Det er sjølopplevde historier. Jeg skriver ikke om tyttebær og jordbær, men om livets virkelighet. Det er kanskje lettere å forstå gjennom et musikalsk uttrykk. Jeg ønsker at andre skal kunne kjenne seg igjen i historiene. Mange er kanskje redde for å ta den ærligheta, men hvorfor skal jeg ikke fortelle ærlig om åssen jeg har det? Hvorfor skal jeg si at jeg har det bra, når jeg ikke har det så bra?

Pusler sammen et levd liv 

For Oddis har ikke livet alltid vært like enkelt, og dette handler låtene hans om. En tøff oppvekst med foreldre opptatt av å opprettholde fasaden utad, mye skader i voksen alder og en vanskelig hverdag har satt sine spor. 

- Det handler om å lære av sine feil, reise seg og stå opp igjen. Hverdagen består av å bare komme seg gjennom hverdagen og ha det bra, sier han.

Oddis legger til at sjøl om oppveksta oppleves som tragisk har det også bidratt til at han er den han er i dag.  

- Dess lenger du lever, dess mer erfaring og tanker gjør du deg om hva du har gått gjennom. Jeg er mer bevisst musikk- og tekstmessig nå. Jeg ser tilbake og setter bitene sammen til en historie. 

Tøff oppvekst 

I dag lever han et stille og rolig liv med musikken i fokus, bosatt med kona Carianne, hunder og katt i Søre Osen, men i Solør er han kanskje mest kjent for å være en hurragutt på seint 80- og tidlig 90-tall. Han flytta til Braskereidfoss i en alder av 20 år i 1985, etter en oppvekst på Stovner i Oslo. Her spilte han fotball for Grue i mange år, og var blant annet med når Grue vant over Kongsvinger i 1989. 

- Vi gikk altså videre i første runde i Norgesmesterskapet etter å ha slått Kongsvinger 2-0. Det var ei cupbombe. Grue hadde nettopp rykka ned i 4. divisjon da, mens Kongsvinger spilte i 1. divisjon. Første målet ble scora på straffe i første omgang, mens jeg scorte det andre målet. "Oddis slo spiker'n i kista" sto det i aviser over hele landet. Det var ganske artig, forteller han.

Musikken var også en viktig del av livet hans da, og han spilte rundt omkring. 

- Men jeg levde to liv. Jeg var fotballspiller og hadde musikken min, men hjemme hadde jeg en tomhet inni meg.

Det hjalp heller ikke at det ble hviska om familiens opphav i bygda. 

- Jeg fikk vite i en alder av 20 år at jeg var av reisende slekt, forteller han. 

Oddis bryr seg ikke sjøl om det, men opplevde da og opplever fortsatt at noen kommentarer kan være sjikanerende. "Noen ser på meg som en raritet, jeg senker blikket ned for å være i fred" synger han på "Den harde vei" som handler om vanskelig oppvekstvilkår. 

- Den rotløsheta ... Jeg har aldri hatt en fast base, aldri funnet den freda og roa. Det var vanskelig. Man gjør så godt man kan, men så er det ikke godt nok allikevel.  

Inspirasjonskilder 

Denne rotløsheta og tomheta har inspirert ham til å skrive musikk i alle år. Han ga ut sin første cd i 1995 som et prøveprosjekt. Den besto av tre låter på engelsk: en køntrisang, en ballade og "Bad day" som også er å finne på "Rotløs". Køntrilåta "Nashville" toppa faktisk Countrytoppen på Radio Tønsberg nesten et helt år. Allikevel skulle det gå 22 år før han igjen prøvde seg på å gi ut låter. Denne gangen er låtene skrevet på både engelsk og norsk.

- For åtte år siden fant jeg kjærligheten, Carianne. Etter jeg traff henne ... jeg skreiv mye på svensk og engelsk før, fordi norsk har vært et litt vanskelig språk å uttrykke meg med, men Carianne har vært et verktøy for meg da det gjelder å skrive norske tekster om både det vonde og kjærligheten. Hun har på en måte tilført norske ord til meg, og ved å tenke på henne får jeg til å skrive på norsk, forteller han.

Carianne er også en habil låtskriver og sanger, skal vi tru Oddis, og på nyåret skal de i tillegg musisere sammen. Carianne fungerer som en viktig inspirasjonskilde for Oddis, og flere av låtene på albumet "Rotløs" er skrevet om henne og deres forhold. 

- Det er mye fellestrekk og overlapp i låtene mine. Det handler mye om familie og kjærlighet, forteller Oddis. 

Der de fleste låtene er skrevet fra Oddis' eget perspektiv, skiller første låta "Før siste hvile" seg fra de andre. Denne er skrevet for et søskenbarn som lider av ALS, og han har forsøkt å fange hennes tanker om tida som gjenstår fra hennes perspektiv.  

- Den handler om tida som er nå, og hennes familie og åssen vi har det nå i påvente av hva som skal skje. Jeg har prøvd å sette meg inn i hennes tanker, og de sier at jeg truffet blink. Det er jeg stolt av, og det er de stolt av, forteller han. 

- GRÅTER HELE VEGEN TIL JOBB

Oddis er opptatt av medmenneskelighet og nestekjærlighet, og meiner at mennesker trenger å bry seg litt mer om hverandre. Å gi komplimenter og en liten oppmuntring i hverdagen, det skal så lite til. 

- Fra hjerte til hjerte, det er mitt motto! 

"Jeg er en rotløs sjel som aldri har fått fred" synger han på tittelsporet, ei låt om savn og maktesløshet. Og Oddis' tekster treffer hjem hos lytterne. Han forteller om tilbakemeldinger fra mennesker som har grått til tekstene hans, hele vegen til jobb. 

- Folk har sagt at jeg har skrevet noe fantastisk som har truffet dem. Det gjør inntrykk, at jeg kanskje har gjort noe riktig. 

Mye materiale 

Oddis har materiale til flere cder liggende, men avventer respons på "Rotløs" før han gir ut noe mer. I tillegg går det med mye tid og ressurser når man gir ut cd sjøl, og Oddis står på egne bein med litt drahjelp fra Tett På-prosjektet. Før jul fikk han spille inn og delta på den sjette "Tett på Hamar"-cden med påfølgende konsert og cdslipp, og noen av låtene på skiva "Rotløs" er spilt inn med hjelp derfra. "Tett på Hamar" er et samarbeidsprosjekt mellom Kirkens Sosialtjeneste og Hamar kommune, hvor deler av inntektene fra cden går til selger. Inspirasjonen kommer fra =Oslo.  

- Ellers er alt gjort sjøl. Jeg kan jo ikke noter heller, så jeg må ha alt oppi hue. Jeg kommer i studio og sier at det skal være "slik" og "slik". Heldigvis spiller jeg de fleste instrumentene sjøl, ler han. 

Oddis har slitt med stemmen etter at han fikk en luftblemme på stemmebåndet for et par år siden, og på et tidspunkt ble stemmen fullstendig borte. Sjøl om den nå er tilbake gjenstår det fortsatt litt restitusjon. Han antar å være tilbake og kjøre for fullt fra 1. mars, og har allerede fått på plass noen spillejobber. Blant annet skal han til Bodø og Kristiansand. 

I Solør blir ikke Oddis å se før uti juni, men cden "Rotløs" kan kjøpes på Mobakk Bil og Service, og Møbelesenteret i Våler, eller bestilles på hans Facebook-side "Oddis" ved å sende ham melding.