På grunn av snømangel ble Rally Swedens etappe på Kirkenær avlyst i år. Rallyet tar ingen sjanser på snøen lenger, og velger å flytte etappen til mer snøsikre områder. Det gjør at Åsnes har «tatt» rallyetappen fra Grue, og at denne skal kjøres fra på vegnettet mellom Velta og Åslia 10. februar 2017.

Torsdag kveld var det informasjonsmøte om rallyet på Victoria Hotell på Flisa, og dette er ett av totalt tre informasjonsmøter som det legges opp til for å få med lag, foreninger og andre som kan bidra. Neste og siste møte er på Hof Finnskog grendehus 8. desember klokka 19.00.

- Rally Sweden starter i Karlstad 9. februar og avsluttes der 12. februar. For Åsnes sin del er det en fordel at serviceplassen er flyttet fra Hagfors til Karlstad. Vi har vært i dialog med WRC siden 2013 om å få en etappe i Åsnes, og er veldig fornøyd med å ha kommet i mål, sier John Holen i Åsnes kommune.

Hovedårsaken til at etappen flyttes er altså at WRC ønsker mer snøsikre etapper, men fortsatt skal det også kjøres rally på Grue Finnskog. Det er kun etappen på Kirkenær som blir borte.

- Dette blir spektakulært, og vi vet at rundt 100 millioner seere følger rallyet fra TV-skjermen. Her har vi en unik mulighet til å vise oss frem de tre neste årene, sier Holen.

KNA er gira

Håkon Fredriksen i KNA Solør Motorsport gleder seg stort til å få rallyet hjem til Åsnes. Tidligere har KNA Solør Motorsport bidratt på Kirkenær, og de kjenner godt til svenskerallyet fra før.

- Vi har behov for hjelp til parkering og billettsalg. Vi skal selv ha rundt 120 mann i sving som sperrevakter, og trenger nok omtrent det dobbelte for å komme i mål med alle oppgaver. Dette er en fin mulighet for idrettslag, lag og foreninger til og tjene noen kroner, sier Fredriksen.

Nøyaktige hvor mange kroner er litt tidlig å si.

- I fjor var det en provisjon på 10 kroner for hver billett og for hver parkering. I år er billettsystemet litt annerledes, og derfor kan vi ikke alt nå si hvor mange kroner det blir for hver besøkende, sier Fredriksen.

Han har stor tro på at tusenvis vil ta turen til Hof Finnskog denne fredag i februar, og at etappen vil vokse fra år til år. Det er lagt opp til flere publikumsplasser undervegs i løypa, og det er et omfattende opplegg som nå er i planlegging.

- Det legges opp til billettsalg seks steder, og vi trenger flere kiosker. Disse må gjerne idrettslag drifte selv. Hva vi selger bestemmer vi, men vi er pålagt å selge ved. Det har nok gått noen kubikk med tjuvkappet ved gjennom årene som har gått, smiler Håvard Udnæseth i KNA Solør Motorsport.

Skuffet over oppmøtet

Under møtet på Victoria Hotell torsdag kveld var det kun omlag 10 personer som møtte opp. Odd Toverud i Åsnes Hornmusikk var skuffet over det.

- Åsnes Hornmusikk har bidratt på etappen på Kirkenær tidligere, og vi er glade for at det skjer noe i distriktet vårt. Pengene er såklart viktig, men skal vi få til noe her må vi stå sammen. At bare 10 personer kom på dette møtet er for dårlig. Vi trenger engasjement, sa Toverud.

Blant annet planlegges det hvordan Åsnes kan dra best nytte av rallyet 10. februar. Ikke bare knyttet opp mot selve løpene, men også for eksempel mot et kulturelt arrangement før og etter løpet. Dette er foreløpig veldig i planleggingsfasen. 

Etappen på Hof Finnskog skal kjøres to ganger av WRC-bilene, og det blir også én runde med historiske biler mellom dette. Her er det et håp om at blant annet Solberg-brødrene skal stille.