For tiden er Kildal Miljøstasjon det eneste komposteringsanlegget i hele Hedmark. Mens andre kommuner kjører avfallet sitt til Sverige for kompostering, gjør Solør Renovasjon jobben sjøl. Det setter mange pris på.

- Abonnentene kan her kjøpe et meget bra naturprodukt til en svært lav pris. Produksjonen gjøres til selvkost, og det er abonnentenes eget avfall som behandles. Derfor får de en bedre pris. Likevel er det mange ikke-abonnenter som setter seg i bilen og reiser hit for å kjøpe. Det sier noe om kvaliteten på produktet, sier Roger Bekkemoen i Solør Renovasjon.

Han startet Kildal kompost i 1999 og solgte anlegget til Solør Renovasjon i 2011. Nå legges det opp til at folk i større grad enn før skal kunne kjøpe kompost direkte fra anlegget ved Trangen i Åsnes.

- Her kan folk kjøpe i løsvekt, og det er næringsrik jord uten torv. Produktet lages av matrester og hageavfall, og det tilsettes sand for å balansere produktet. Tilbudet er forsåvidt ikke nytt, men vi har ikke markedsført det noe særlig før. Nå håper vi at enda flere tar turen hit for å handle, sier Bekkemoen.

Det er også mulig å få kompostjord utkjørt dersom det skal kjøpes større kvantum. Anlegget produserer 1000 tonn med kompostjord i året, og med større produksjon enn før betyr det også at flere ansatte er i sving her nå.

- Det er også mulig å levere hageavfall direkte hit til Kildal Miljøstasjon. De som leverer det på gjenvinningsstasjonene må betale et lite gebyr. Det er for å dekke transporten mellom gjenvinningsstasjonene og Kildal. De som leverer direkte hit slipper dette, og leverer helt gratis. Her er det også åpent på alle virkedager, sier Bekkemoen.

På anlegget sorteres matavfallet. Det leveres ekstremt mye plast sammen med matavfall, og her må folk skjerpe seg! Sorteringen av dette er en manuell jobb som blant annet Torbjørn Vålbekken må gjøre. Han har jobbet med å sortere plast fra matavfallet siden 2003.
- Etter art avfallet er sorteres legges det i hauger slik at prosessen starter. Etter at komposteringsprosessen er i mål har vi et veldig bra salgbart produkt. De som har kjøpt Solørkompost kommer ofte igjen, og det er et bra tegn, sier Bekkemoen.

De som vil lære mer om hvordan prosessen fungerer, eller vil kjøpe jord, er velkommen til åpen dag på Kildal Miljøstasjon.

- Vi har åpen dag lørdag 30. april fra klokka 10.00 til 14.00. Alle som vil komme for å se eller handle er hjertelig velkommen, smiler Bekkemoen.