• LAGBILDE 2009: Dette er laget som spilte kvalikkamper mot Brumunddal, med spillere som blant annet Stian Berget, Sigvart Lunder, Kevin Knappen, Jonas Enkerud, Tore Furberg, Stian Aasen og Ola Erlin Korbøl.

Etter nedrykket i fjor forsvant nesten samtlige etablerte spillere og Flisa fotball er midt inne i et omfattende generasjonsskifte. Vi har tatt en prat med Kristen Ommang-Engen for å høre hvordan klubben tenker om status og fremtiden.

- Selv om vi var veldig forberedt på det, har det tatt litt tid for både oss selv og folk rundt klubben å akseptere hvor vi står nå. Endringen i spillerstallen har vært stor; vi har gått fra å ha de beste etablerte spillerne mellom Elverum og Kongsvinger, pluss noen som har vært gode nok for høyere nivå, til en stall nesten kun bestående av junior- og guttespillere. Det sier seg selv at det vil ta litt tid å bygge på nytt, samtidig som det er veldig spennende, forteller Ommang-Engen. 

generasjonsskifte

Et generasjonsskifte merkes på flere måter.

- En ting er jo nivået konkret, med unge spillere som trenger masse treningstimer og erfaring. Et annet aspekt er jo at ved langvarig suksess så blir man jo vant til det, og tenker at det vil være sånn til all tid. Man blir «bortskjemt» både som spiller, publikum og klubb som helhet! Kanskje det skumleste med det er at man blir litt «sin egen verste fiende», ved at man ikke med en gang ser eller aksepterer at man har begynt på nytt. Lag man tidligere slo med store sifre, og lag man har ligget langt over i divisjonssystemet i 10 år spiller man plutselig jevnt med eller taper for. Da kan det lett bli til at man hele tiden føler man må forsvare noe. Dette kom jo på ingen måte som noe sjokk for klubben som helhet, men i kampens hete og når man ønsker og er vant til å vinne så blir man litt offer for gammel storhet.  sier Ommang-Engen. 

Utfordrende vinter

Et trenerbytte rett før seriestart, gjorde heller ikke situasjonen enklere. 

- Vi hadde en utfordrende oppkjøring med litt for lite folk på trening og endringer på trenerfronten rett før første seriekamp. Sett i det perspektivet har vi nok ikke prestert så aller verst, uten de rette grepene ville nok dette kunne sett riktig ille ut. Både styret og spillerne har virkelig gått sammen og gjort en stor innsats denne våren og en plassering midt på tabellen og hvor vi kan se oppover utover høsten vitner om at det er lagt en god jobb, fortsetter Ommang-Engen. 

Varierende vår med mye rotasjon på laget

Vårsesongen har inneholdt alt fra et par stygge tap, noen overbevisende seiere og en del jevne kamper.

- Laget har variert en god del, men det er en helt naturlig forklaring på det. Forklaringen på det er at vi totalt sett har vært for få spillere, og at vi på grunn av det har måtte sette inn folk som ikke er med 100 prosent. Vi ser jo og hører at dette langt ifra er noen unik situasjon for oss, antallet som ønsker å prioritere 3-4 dager i uka med fotball ser dessverre ut til å synke og i tillegg bor jo vi i et geografisk område hvor det blir født lite barn, så mindre og mindre folk gjør det er mer utfordrende enn før å drive fotballklubb på mindre steder, sier Ommang-Engen.

Ikke ønskelig, men nødvendig.  

- Vi ønsker selvfølgelig ikke en sånn rotasjon og folk som er med på «postordre,» men når situasjonen er som den er har vi vært nødt til å gjøre den sånn denne våren. Et annet element her er at de spillerne som har kommet og gått litt er de som etablerte på dette nivået. Man kan enkelt forklart si at hovedproblemet ligger i at de beste spillerne vi har, og som vi nivåmessig er avhengig av, av ulike grunner ikke kan være med for fullt, forklarer Ommang-Engen. 

Stor tro på en god høstsesong

- Det viktigste for oss nå er å legge et nytt godt fundament for både høsten, neste sesong og årene fremover. Miljøet i spillergruppa er veldig godt og det sosiale og samholdet har alltid vært en stor styrke for Flisa Fotball, det skal vi beholde som suksessfaktor samtidig som vi skal stille krav om utvikling. Alle unggutta har fått masse verdifull erfaring med seniorfotball og neste år er de ett år eldre og «ett år bedre.» Vi er tett på flere signeringer nå i løpet av sommeren som vil løfte oss rent nivåmessig, og i tillegg er dette spillere med lokal forankring som vil kunne trene alle økter, sier Ommang-Engen. 

Hvordan skal dere jobb videre med dette unge laget?

- Rent konkret må vi jobbe knallhardt med defensiv struktur og utvikle oss til et solid seniorlag! Den største forskjellen fra tidligere er at med etablerte spillere så har du en base hva angår struktur og organisering, og man begynner å jobbe vesentlig lengre frem i løypa. Vi har begynt helt «på scratch», og må bare fortsette den jobben. Ferdigheter er det mer enn nok av, men vi ligger et stykke etter når det gjelder forståelse med og uten ball og erfaring i situasjoner. Hvordan man løser «typesituasjoner» sitter ikke ryggmargen, så vi må få på plass det så kommer vi til å bli veldig bra etter hvert, sier en optimistisk Ommang-Engen. 

- Jeg mener at den største forskjellen på oss og andre mindre klubber som er eller har vært, i samme situasjon, er at vi har en klar plan på hvordan vi skal skape utvikling og komme oss videre. Da handler det videre om trening og tålmodighet, sier han videre. 

Masse positivt rundt klubben

- Klubben har fått konstituert et nytt styre, hvor blant annet meget dyktige Tom Helland er tilbake i manesjen. Samarbeidet ned mot lag i yngres fungerer meget bra, og man er i gang med å fornye og forbedre samarbeidsavtale med Flisa AIL. Det er også veldig gledelig å kunne registrere at det jobbes godt med store kull på både G16 og G14, noe som gjør at det vil komme gode spillere fra egne rekker allerede de nærmeste årene! Noe av det aller mest gledelige er at et større publikum har funnet veien til SolørRadioen Arena denne våren, og vi håper selvfølgelig at dette både vedvarer og tiltar i styrke, smiler Ommang-Engen. 

Flere spillere fra G16 har allerede hospitert opp og flere blir det nok også utover høsten.