• ENKELT Å LAGE: Disse tre rettene fikk de eldre sett hvordan de lages.
  • SUPPE TIL ALLE: Under foredraget fikk alle som hadde kommet gratis fiskesuppe med loff.

- Det er så hyggelig å se at det er så mange som hadde lyst å komme, det gleder et fiskehjerte å se så mange interesserte, sier Henrik Andreassen.

Henrik Andreassen er kjøkkensjef hos Knutstad & Holen AS. Han forteller at bedriftens posisjon ble valg helt tilfeldig. Det var to studenter som ville starte en bedrift sammen, de hadde Norgeskartet foran seg, lukket øynene og pekte tilfeldig på Hamar. Dermed ble Norges beste fiskebutikk laget. I dag omsetter bedriften for litt over 60 millioner kroner, og fyller 92 år i år. 

- Vi jobber mye med kurs innen sjømat, både i barnehager, skoler og med studenter. Vi har en serie som heter fiskesperell. Det er bøker som inneholder tips til sunne fiskeretter, sier Andreassen. 

- Vi har en fantastisk sjømat her i Norge, en kystlinje som dekke mesteparten av Landet våres. Man kan nærmest si at det er et lakseeventyr her også, sier Andreassen.

Andreassen syntes det er synd at så mange butikker lar ferskvaredisken dø ut, han skjønner at det blir billigere for butikker, men den sosiale kontakten med kundene forsvinner. Hvem skal du gå til for å få tips da? Spør han salen. Ikke mye svar og få, men man kunne føle medfølelsen i rommet. 

Hvorfor skal vi spise fisk?

- Det finnes flere typer fisk som er bra for kropper, her i Solør har skrei vært en stor favoritt, spesielt på Flisa, sier Andreassen.

Fisk inneholder mange typer fettsyrer og har lange Omega 3 marginer. Det er spesielt fet fisk som inneholder Omega 3, og Omega 3 har en bare påvirkning på kroppen. Omega 3 skal få cellene til å oppføre seg riktig. 

- Vitamin D finner vi i fiskeprodukter, og sild er den fisken som inneholder mest vitamin D. Fisk er et lettfordøyelig måltid, og kroppen bruker fisken som byggestein, sier Andreassen.

To til tre ganger i uken skal vi få i oss sjømat og laks kan være et godt måltid. Laks inneholder mer Omega 3 nå enn det laks gjorde før. Det er på grunn av at laksen blir foret med noe annet enn det de ble foret med før. 

- Knutstad & Holen legger mye vekt på å være modernisert. Vi  vill følge trender og kanskje lage nye trender. Vi har et kjøkken som vi prøver ut nye ting hele tiden, sier Andreassen. 

Sushi i Norge

Videre ut i foredraget fikk vi høre om den japanske retten sushi. Sushi kom til Norge i starten av 80-tallet, mange var skeptiske til den utenlandske retten og det var ikke før i 1985 at en sushirestaurant åpnet i Norge. Det finnes tre hovedtyper sushi, hashimi, nigiri og maki.

- Nå i dag kan man si at de tre tradisjonelle sushitypene er på vei ut av Norge. Det blir mer og mer vanlig at vi pakker ut sushi og former det som noe annet, likevel kalles det sushi. I dag samles folk for å lage sushi sammen, det er blitt en mer happening enn en restaurant rett, sier Andreassen.

Det ble servert fiskesupper og smaksprøver av makisushi under foredraget.