• ET MILJØ: Det spirer og gror godt i toradermiljøet i Solør. Mange unge kommer til og sikrer rekrutteringen.

– Det blir veldig mye stemningsmusikk som kommer til å bygge litt på den forrige utgivelsen, forteller Per Martin Engebretsen, som selv har komponert alle låtene på både den nye- og den gamle plata.  

I januar i år startet han og resten av gjengen i Fem Om Dagen å jobbe med den nye produksjonen, i studioet til produsent Vidar Karlsen Kolbu i Våler.  

Foruten komponist Per Martin på torader, består Fem Om Dagen nå av Magnus Rostille på torader, Per Erik Fallås på el-bass, Göran Nilsson på akustisk gitar og Tommy Fjeld på slagverk. I tillegg har de med seg tre gjestemusikere på den nye utgivelsen, som spiller henholdsvis fløyte, kontrabass og synthesizer. 

Nye takter

– CD-en kommer til å bestå av et par tradisjonelle låter, som reinlender og vals. Samtidig kommer vi også til å presentere nye takter, som bossa nova og en masurka vi har tuna helt ned til grunnen. I tillegg vil det faktisk komme en skikkelig rockelåt vi har kalt for «Moon Village», som vi har skikkelig tro på, forteller Engebretsen. 

Den nye utgivelsen kommer også til å ha med seg en reggae-låt og to melodier fra den forrige plata. 

– I utgangspunktet har hele prosjektet og plata fått navnet «Moon Village», på grunn av at det er den store låta som vi tror vil slå an, sier musikeren. 

Sist gang brukte de bare tre uker på å klemme inn all musikken på én plate, men denne gangen bruker de litt lenger tid. 

– Vi har jo med oss enda flere musikere nå enn forrige gang, så det blir utgivelse i løpet av våren. Vi har rett og slett valgt å ta oss litt bedre tid, forklarer Engebretsen.  

Han startet selv med torader på midten av 90-tallet, og føler at miljøet var mye mindre i Solør på den tiden. 

– Det var nesten bare meg på min alder som spilte torader i Våler og nordre Solør, men så vant jeg norgesmesterskapet i 2008, og da ble det en del medieoppmerksomhet rundt det. Da var det plutselig to-tre personer som begynte, blant annet Magnus Rostille, forteller musikeren. 

- Lærerikt

Rostille holder fortsatt koken, og er med på Fem Om Dagen sin produksjon nummer to.

– Det er skikkelig artig og lærerikt å være med på dette her. Spesielt med så mange gode musikere, smiler Rostille. 

Etter den yrende oppveksten rundt 2008, har noen nye toraderspillere kommet til, mens andre har falt fra. Gruppa Durspellkameratene ble dannet underveis, der både Rostille og Engebretsen også er med. 

– Jeg tror grunnen til at torader fenger en del folk, henger sammen med hvordan toner og alt er oppbygd. Det blir som regel stor stemning, sier Engebretsen. 

Han legger også vekt på all moroa og kameratskapet spillegleden fører med seg.