• BODDE HER FIRE ÅR: Elin Andersson (til høyre) fra Våler er barnebarn av Tater-Milla, og bodde i huset i fire år.

Tater-Millas Venner er en stiftelse som blant annet jobber for å bevare Tater-Millas hus i Våler. Det er Våler kommune som eier huset, og det ble begynt restaurert for 17 år siden. Selv om huset på ingen måte er ferdig restaurert er det viktig for etterkommerne av Tater-Milla å lage aktivitet rundt huset. 

Derfor inviteres det til midtsommerfeiring utenfor Tater-Millas hus lørdag 23. juni. Nora Pettersen er barnebarn av Milla, og håper mange vil ta turen.

- Vi hadde midtsommerfeiring for første gang her i fjor, og selv om vi fikk skybrudd og dårlig vær har vi omtalt det som en suksess. Nå gjentar vi opplegget fra i fjor, og håper at været blir litt bedre, sier Pettersen.

Aktiv stiftelse

Stiftelsen jobber stadig med å vedlikeholde huset og området rundt, og da vi var innom i slutten av mai var Thor Engebretsen i full gang med å rydde kvist og kvast rundt eiendommen. Han sitter i styret i stiftelsen sammen med Nora som er leder.

- Dette stedet var et samlingspunkt for mange reisende her i bygda. Stiftelsen skal ta vare på stedet kulturelt, historisk og samtidig lage en del kulturarrangementer, sier Nora.

Midtsommerfeiringen starter klokka 15.00, og byr på rømmegrøt, spekemat, kaker, kaffe, historier, hestekjøring og litt musikk. I fjor var over 100 personer innom i det dårlige været!

- Folk kom langveisfra for å bli med i fjor, og det vet vi folk gjør i år også. Helt fra Drammen og Sverige venter vi gjester, men vi håper også at folket i bygda vil komme for å feire midtsommer med oss. Dette skal bli en hyggelig familiedag, sier Pettersen.

Levde fra 1886 til 1976

Tater-Milla, eller Jenny Emilie Pettersen som hun egentlig het, levde fra 1886 til 1976 og var datter av den legendariske «taterkongen» Stor-Johan. På sine eldre dager ble hun også selv en samlende skikkelse blant de reisende. Hun opptrådte ofte i media og ble landskjent takket være Dagfinn Grønosets bok Tater-Milla. Som ung reiste Milla året rundt – sommerstid med hest og kjerre, om vinteren med slede.

- Hesten var bestemors beste venn, og her var det en stall. Hun hadde hest helt til hun ikke greide det lenger, og unggutta kom gjerne hit for å rådføre seg, sier Nora.

Planen er at også stallen skal settes i stand igjen, slik at folk kan få se hvordan det var da Tater-Milla bodde her. Nora har også planer om å bo i huset i juni, og setter stor pris på besøk om noen vil stikke innom for å slå av en prat over en kaffekopp.