• FRISØR I 50 ÅR: Rismoen fikk raskt et godt rykte innen bransjen (Foto: privat).

Som 15-åring dro Roy Rismoen fra Finnskogen til Oslo for å skaffe seg jobb og 2 år senere endte han opp i frisørbransjen. 

- Jeg måtte reise fra Finnskogen for å skaffe meg jobb, så jeg reiste til Oslo. Der fikk jeg jobb på anlegg og jobbet med det i 2 år. Mens jeg jobbet på anlegg, så jeg en annonse i Aftenposten om at de søkte etter frisørlærling. Det er vel ingen som vet hvorfor jeg søkte, det vet ikke jeg heller! Det første jeg måtte gjøre, var å pigge opp et golv - ettersom jeg hadde vært på anlegg. Det gikk uansett kjempebra som frisør, forteller Rismoen.

Rismoen tok sølv i herrefaget for lærlinger i sitt første NM, og året etter tok han gull. Når Norge ikke ble stort nok var det EM og VM i Amerika, Østerrike og Sveits som stod for tur. Her var størrelsen på arrangementene betraktelig større. Med seg hjem tok han mange gjeve plasseringer, men ikke minst erfaring og fagkunnskap. 

Har vært frisør i over 50 år

Hva er det med frisøryrket som er så spennende?

- Det er håndverket i seg selv og det er mange utfordringer med hår. Spesielt nå som det har blitt mange fargeutfordringer og det er jo mange frisyrer som har forandret seg. I dag er ikke folk så redde for å gjøre litt andre ting, det er ikke bare «kort ved øra» eller «langt i nakken» som det var før. Jeg har hatt noen kunder i over 30 år og det er mange av disse som mener at det er jeg som kan klippe hår. Jeg er jo enig i det da! De blir jo vant til det og blir på en måte litt avhengig. Noen av disse kundene har kommet såpass oppi åra også, at jeg reiser hjem til en av de for å klippe. Jeg har kunder fra Tønsberg, Fredrikstad og andre steder, som kommer oppover hver 3. uke for å klippe seg, smiler Rismoen. 

Mange er opptatt av håret sitt og bruker mye tid på det. 

- Jeg ser nok ikke hva slags person du er grunnet håret, men jeg ser jo om du tar vare på det eller ikke. Mange jenter og damer mener de har et lettstelt hår, og setter det opp i hestehale eller i en topp. Andre steller håret veldig ofte og farger det også ofte. Nå farger vi også øyenbryn og setter på øyenvipper, og vi synes jo det er fint at folk steller med håret sitt, sier Rismoen.

Over hele Østlandet

Trendene har forandret seg mange ganger i de årene Roy har vært frisør. 

- Det at damer på 50 pluss nå skal ha langt hår igjen, det synes jeg ikke noe spesielt om! Det lange håret har ingen misjon når det kommer nedenfor skuldrene og det har ikke noe med frisyre å gjøre. Da er det kanskje litt for lettvint spør du meg! smiler Rismoen.

Det startet i det små, men i dag finner du en Hairport-salong mange steder på Østlandet. 

- Jeg er kanskje mest takknemlig, glad og stolt av, at vi har klart å ekspandere i såpass stor grad. Vi har samme organisasjonsnummer i dag som vi hadde for 40 år siden, og det er faktisk ikke alle som har det! Det er mange som både skifter organisasjonsnummer eller går konkurs, så jeg er stolt av at vi ikke har gjort det, sier jubilanten. 

Etter at Rismoen nå sakte men sikkert har beveget seg mot pensjonisttilværelsen er det datteren Tina Bøhn Rismoen, sammen med niesen Julie Rismoen, som har tatt over skuta.