Malyar Abdiani gleder seg til å starte på etablererkurs for innvandrere i Solør. Han er én av 13 som allerede er påmeldt til kurset i Solør.

- Det er rift om plassene, vi får påmeldinger fra hele Glåmdalsregionen, så her er det førstemann til mølla, sier Bernt Ø. Hjelmervik i AButvikling, som er ansvarlig for etablereropplæringen på vegne av Hedmark fylkeskommune.

Etablererkurset for de med innvandrerbakgrunn starter allerede 12. september i Solør Næringshage sine lokaler på Flisa. Kurset er gratis og foregår over tre kvelder.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi nå får eget kurs for de med innvandrerbakgrunn i Solør. Det er viktig med god tilgjengelighet, og det får vi til nå takket være godt samarbeid mellom NAV, AButvikling og næringshagen, sier Anette Strand Sletmoen, daglig leder i Solør Næringshage.

Hun forteller at NAV meldte inn kompetansebehov til næringshagen, i forhold til at de opplevde at det var mange i introduksjonsprogrammet som har ønsker om å etablere egen virksomhet. Deretter sørget AButvikling og næringshagen for å følge opp initiativet fra NAV, og dermed ble det satt opp eget kurs i Solør.

- Det er klart at god tilgjengelighet er en viktig faktor for mange for å kunne delta. Vi ser også at trenden er klar på at stadig flere av de som etablerer bedrift har innvandrerbakgrunn. Da er det viktig å gi de mest mulig kunnskap for at de skal lykkes, sier Geir Bue i flyktningetjenesten i Åsnes.

Drev restaurant i Afghanistan

Malyar Abdiani forteller at han i fem år har drevet restaurant og import av matvarer i hjemlandet Afghanistan. Han kom til Norge for to år siden og forteller at han opplever at det er mange regler som er forskjellige i Norge i forhold til hjemlandet.

- Jeg ønsker å lære om det å drive bedrift i Norge, og det er jeg glad for at jeg nå får muligheten til, sier Abdiani.

Tone Nyborg Isaksen hos AButvikling er en av kursholderne, hun syns det er spennende å jobbe med innvandrere som ønsker å etablere egen virksomhet.

- Min erfaring er at dette er en svært takknemlig gruppe, det er artig å hjelpe de på vegen. Men det er viktig at deltakere er relativt gode i norsk før de begynner på kurset, slik at de får godt utbytte av kurset, sier Isaksen.

- Vi har også erfaring med at det er folk fra alle verdensdeler som deltar på disse kursene, så det er en multikulturell opplevelse for alle, legger Hjelmervik til.

Praktisk kurs

Isaksen forteller at undervisningen i stor grad er praktisk, og at man går igjennom hvordan man registrerer bedrift, regler om moms og skatter, hvilke kontrollorganer vi har i Norge, samt generelt om holdninger og innspill på hva som er viktig for å lykkes med en bedriftsetablering.

- Vi anbefaler deltakere deretter å gå videre på vår ordinære etablereropplæring, hvor vi går mer i dybden på de ulike temaene som er viktig når man etablerer bedrift, sier Isaksen.

- Det er viktig at vi tilrettelegger for denne gruppa, slik at de kan bli best mulig skodd for å lykkes med bedriftsetableringer. Innvandrere er en fantastisk ressurs for oss, sier Sletmoen.

Og dersom du har innvandrerbakgrunn og har lyst til å delta på etablererkurs, kan du ta kontakt med NAV, AButvikling eller Solør Næringshage, så får du mer informasjon.

- Og det begynner å haste, vi har bare tre plasser igjen i Solør, sier Hjelmervik.

Abdiani håper han kan etablere egen bedrift om ikke alt for lang tid.

- Jeg drømmer om å skape min egen arbeidsplass, betale skatt og bidra til det norske samfunnet, smiler han.