• KAN RINGE: Inger Marie Hvithammer har ikke tidligere kunne nå ut med telefon fra Nesskogen. Nå har hun og resten av innbyggerne endelig fått dekning.
  • FIKK FARMENKAKE: Når dekningsdirektøren er på besøk i Grue får han selvsagt servert Farmen-kake.

Inger Marie Hvithammer er leder i Nesskogen grenderåd. Hun har bodd her i 20 år, og har holdt ut uten mobildekning. Men det er ikke alle som har gjort det.

- Folk har flyttet fordi vi ikke har hatt bredbånd og mobildekning. Folk har møttet kjøre barna sine ned til riksvegen slik at de fikk levert inn skoleoppgavene sine, sier Hvithammer.

Den tiden er definitivt forbi. For 15. mai ble den nye masta på Neskvern slått på. Det gir 2G, 4G og 4G+ til fastboende, besøkende og gjennomreisende.

- Dette er en stor dag for Grue kommune. Denne gangen kunne jeg prate i telefonen hele vegen. Det kunne jeg ikke sist jeg var her, sier ordfører Wenche Huser Sund.

Samarbeidsprosjekt

Grue kommune har bidratt med finansieringen til hytte og kraft til mobilmasta. Med på laget er også Kongsvinger kommune.

- Det er forgæli at ikke folk kan levere skoleoppgavene sine hjemme. Vi har også noen på Brandval i nedslagsfeltet til senderen. Da vi fikk spørsmål om å bidra med penger til dette prosjektet valgte vi selvsagt å støtte Grue i det, sier Sjur Strand, ordfører i Kongsvinger.

Med mobildekning og mobilt bredbånd betyr det også at folk kan bo lenger på Nesskogen. Nye velferdstjenester gjør at eldre går en tryggere hverdag i møte.

- God telefondekning og muligheter til å komme på nett er like viktig som en motorveg i dag. Her må vi bare takke alle som har stått på for å gjøre dette mulig, sier Huser Sund.

To millioner kroner

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, var på plass for å markere åpningen av den nye mobilmasten til en prislapp på to millioner kroner.

- Min jobber å sørge for at Telenor har dekning i hele Norge. Det er mange flotte distrikssteder i Norge, og på mange steder er det langt mellom husene. For å få til dekning på slike steder er vi helt avhengig av et samarbeid med kommunene som her. Sammen klarer vi å gi dekning i grendene, sier Amundsen.

Amundsen benytter også anledningen til å rose Telenors egen Pål Lukashaugen for innsatsen han har lagt ned i prosjektet. Lukashaugen er fra distriktet, og har gjort en ekstraordinær innsats for å få realisert mobilmasta på Neskvern.

Grenderådsleder Hvithammer har jobbet for å få mobildekning til grenda siden 2015. Torsdag var grendehuset pyntet til fest med flagg og servering av Farmen-kake.

- Nesskogen er en liten avkrok på mange måter. Men nå åpner en hel verden seg. Det blir mye lettere å bo her videre, smiler Hvithammer.

Ettersom det er Telenor som har bygget masten betyr det at Telia-kunder fortsatt har like dårlig dekning. Huser Sund har en klar oppfordring til Telia i den forbindelse.

- Nå står masta her. Vi håper selvsagt at Telia vil leie seg inn i den, slik at også Telia-kunder får dekning i dette området, sier hun.