• BRA I FJOR: Utemarkedet i fjor ble både stemningsfullt og godt besøkt. I år gjentas det lørdag 9. desember.

Rundt 50 personer er i sving for at Tøråsen Grannelag skal få arrangert sin tradisjonelle julebasar. Fra torsdag 7. til søndag 10. desember er det klart igjen, og lørdag kliner de også til med utendørs julemarked.

- Vi hadde julemarked ute i fjor, og det var innmari vellykket. Allerede er det mange som har spurt om å få komme og være med på julemarkedet. Ikke bare de som var her i fjor, men også de som har hørt at vi hadde det så koselig. Det er jo moro da, sier Vivianne Heggbrenna.

Byr på kveldsmat

Basaren drar i gang på tradisjonelt vis torsdag kveld, og det blir gratis kveldsmat, allsang og aftentrekning.

- De eldre som synes det er vanskelig å reise til og fra Tøråsen grendehus kan bare ta kontakt med oss i grannelaget. Vi sørger for å kjøre de både hit og hjem igjen. Her skal alle få være med, sier Heggbrenna.

I fjor kjørte grannelaget et opplegg med nisseskog, hvor nissen hadde mistet kjerringa si. Ungene var helt i ekstase, og lette etter kjerringa for at nissen skulle få feire jul med familien igjen.

- Det blir nok et ganske tilsvarende opplegg i år. Jeg tror kanskje det kommer en skummel svartnisse fra Risberget i år som stjeler nissens gaver, sier Heggbrenna.

I fjor var det over 400 personer som var innom på basarhelga, og gjengen i grannelaget håper at det kommer minst like mange i år. 

- På utemarkedet skaper vi en koselig ramme med litt halmbunter og boder, og det kommer utstillere fra fjern og nær, sier Ola Nystuen.

Ikke bare for å tjene penger

Selv om inntektene selvsagt er viktige for grannelaget, så mener han at også det sosiale er minst like viktig.

- Pengene er ikke første prioritet. Derfor får også utstillerne som kommer på dette markedet stå gratis. Men klart vi tjener noen penger denne helga, sier Nystuen.

I år er det 40 år siden Tøråsen Grannelag ble stiftet, og det ble behørig markert med stor jubileumsmiddag 7. oktober på Tøråsen grendehus. Her ble også det nye sceneteppet som gjenspeiler bygdas historie avduket. Venstre del er brukt for å fortelle den gamle historien fra 1861 frem til 1959 da skolen ble nedlagt. Høyre side viser den litt mer moderne tiden. Blant annet har det vært barnehage her de siste 35 årene.

Christina Getz har vært kunstnerisk ansvarlig for sceneteppet, og med seg til å lage det har hun hatt Agnes Ensrud, Kim Knøsen, Vivianne Heggbrenna og Grethe Holtmoen. Sistnevnte døde før teppet ble ferdig.