Sammen med kona har Tom Lindboe drevet Møbelkjellern i over ti år.  Driften har også vært innom Flisa, men de har stort sett drevet i Våler hele tiden. Han har fått oppleve på godt og vondt hvordan møbelmarkedet har forandret seg de siste ti årene. 

- Møbelmarkedet her er omtrent som andre steder. Det er litt avventende, men det er ikke så verst, sier Lindbo. 

Lav oljepris har ført til at den norske krona har blitt langt mindre verdt, særlig mot Euro og Dollar. Det fører til høyere priser.  

- Alt påvirker dette markedet. Den lave norske krona slår ut på møbler, og det merker vi. Innkjøpsprisene våre har gått opp omlag 25 %, som følge av høy dollarkurs. Vi forsøker å utjevne det så godt vi kan, men når vi stort sett kjøper inn i dollar er det ikke til å unngå at også kundene merker dette, mener han.

Ekstrem øknimng

Vanligvis har dollarkursen ligget på mellom 5 og 6 kroner. Nå har den vært oppe i 9 kroner. Også bruken av sosiale medier har ført til endringer hos Møbelkjelleren. Tidligere satset man stort på brukte møbler, men nå har man valgt å satse mer på nytt. 

- Vi selger mest nye møbler, men vi prøver å ha et lite utvalg i brukte møbler også. Tidligere hadde vi kjelleren full av brukte møbler, men konkurransen fra tjenester på internett, gjør det vanskelig å selge brukte møbler i butikk. Folk selger brukt på Facebook i stede, i følge Lindboe. 

Stor interesse

Han merker godt at interessen for møbler og interiør er stor i Solør. Aller mest etterspørsel er det etter senger, stoler og sofagrupper. Mange er veldig opptatt av pris og derfor føres det møbler i mange ulike prisklasser. 

- Det har seg ofte slik at kvaliteten blir bedre når man går litt opp i pris, men det er mange gode sofagrupper til mellom 10 og 15 tusen. For oss er det viktig å ha både dyre sofaer, mellomtingen og de billigste modellene. Det er avgjørende for oss å ha det kunden er ute etter, opplyser han.  

Til tross for et krevende marked i møbelbransjen er Lindboe optimist. Planen er å satse videre i Våler. 

- Planen er å fortsette rolig og pent. Vi må gjøre så godt vi kan og kjøre på. Vi må høre på kundene våre og levere det de vil ha, men det har blitt spådd at 2016 skal bli et tøft år i møbelbransjen, sier Lindboe.