• 20 MILLIONER: Totalt har bygget kostet 20 millioner kroner, og det er plass til 4.400 tonn poteter i lagerbygget.

17 bønder samt Hvebergsmoen Potetpakkeri AS har investert totalt 20 millioner kroner i det nye lagerbygget mellom potetpakkeriet og den gamle Grinder-kiosken. Mandag var bygget klart til bruk, og onsdag kveld kommer de første potetene inn på det nye lageret.

- Vi var 17 bønder som hadde behov for mer lagerplass, og sammen med Hvebergsmoen Potetpakkeri gikk vi sammen og bygde dette felleslageret. Her fikk vi kjøpt ti mål tomt av Grue kommune som var veldig velvillige, sier Andreas Bjertnes, som er styreleder i Grinder Felleslager AS.

Han roser Hvebergsmoen Potetbakkeri AS for jobben dem gjorde innledningsvis. Plasseringen rett ved potetpakkeriet er selvsagt ikke tilfeldig.

- Det er veldig lettvint for dem som kan kjøre poteter ut fra lageret og rett inn på pakkeriet. Med vårt nye ventilasjonssystem skal potetene holde lenger, sier Bjertnes.

Forlenger sesongen

For mens man tidligere måtte importere poteter håper man nå at det nye lageret med 4.400 tonn poteter skal holde den norske sesongen i gang lenger. Ventilasjonssystemet koster omlag 800.000 kroner pr. lagerområde inne i den enorme hallen.

- Dette lageret gir oss mulighet til å få god lagring på potetene. Vi fant ut at det var rimeligere å gå sammen og bygge et større bygg enn å bygge hvert vårt. Det nokså avanserte ventilasjonssystemet gjør at potetene får lenger levetid, sier Arne Rønaasen, som er bonde på Kirkenær.

Ventilasjonssystemet er også litt av nøkkelen til at de 17 bøndene valgte å satse sammen. For de kvaliteten her blir en helt annen enn de små gårdslagrene.

- De gamle gårdslagrene er slitt, og gir ikke i nærheten av samme holdbarhet på potetene, sier Rønaasen.

Ikke bare lokale bønder

De 17 bøndene som eier bygget gjennom Grinder Felleslager AS er både lokale og ikke lokale.

- I tillegg til bønder fra Solør har vi her bønder fra Odalen, Minnesund, Eidsvold, Hedmarken og Rendalen på eiersiden, sier Bjertnes.

Bygget ble offisielt åpnet mandag, og alle eiere og samarbeidspartnere var invitert til kaffe og kake i anledning åpningen.