• GA NESTEN OPP: Orhan lette etter andre byer å drive restaurant i da driften gikk dårlig. Men så snudde det.
  • INVESTERTE MYE: 2,5 millioner kroner har Orhan brukt på å bygge Dogans Sportsbar på Sundmoen.

Tilfeldigheter gjorde at Orhan Dogan kjøpte Mona Lisa i 2004. Slektninger av Orhan drev restaurant på Rena, og de tipset han om restauranten på Flisa som hadde gått konkurs. Orhan kjøpte restauranten, og måtte ta runden med Mattilsynet for å få lov og fortsette etter at stedet hadde gått konkurs.

- I Stockholm hadde jeg jobbet i restaurantbransjen i 30 år, og jeg hadde lyst til å drive mitt eget sted, sier Orhan, som også har bakgrunn som drosjesjåfør i Stockholm.

Men Orhan fikk ikke sving på Mona Lisa. Omsetningen var dårlig, og han klarte ikke å betale husleia. Så dårlig gikk det at Orhan hadde planer om å gi opp.

- På kveldene dro jeg til andre byer i Norge for å se etter steder å drive. Planen var å finne en litt større by hvor mulighetene var større, sier Orhan.

Fikk hjelp av huseier

Huseier forsto utfordringene til Orhan den gangen, og gikk med på og mer enn halvere husleia. Samtidig var Emir ferdig i forsvaret, og kom til Flisa for å hjelpe faren.

- I slutten av 2005 begynte det å fungere. Da hadde kona (Yüksel) og Emir kommet fra Stockholm og vi drev restauranten sammen som en familie. Jeg tror vi fikk et bra rykte på oss. Vi var ærlige, hadde ren restaurant og fusket aldri med råvarene. Fra slutten av 2005 økte vi hele tiden helt til Mona Lisa brant i 2013, sier Orhan.

Året før hadde Orhan kjøpt opp La Cantina, som i dag heter Kaktus. Planen var her at en annen slektning skulle komme å drive stedet, men denne kom aldri. Dermed hadde familien til alt hell et annet sted å drive etter at Mona Lisa brant. I 2012 kom også broren Celal til fra Stockholm for å hjelpe.

- Planen var var opprinnelig bare å være her noen år for og tjene penger. Men vi liker oss så godt her på Flisa, og nå har vi fått barnebarn her. Vi kommer ikke til å forlate henne, og vi er en del av samfunnet her nå, sier Orhan.

For tiden jobber Orhan på Kaktus, Emir på Folkets Steakhouse som åpnet i 2015 og Celal på Dogans Sportsbar som åpnet i februar i år. Yüksel har sluttet å jobbe, mens søsteren til Emir og Celal bor i Stockholm.

2,5 millioner kroner i ny bar

Åpningen av Dogans Sportsbar i februar har gått over all forventning, og familien har investert store penger i det nye utestedet på Flisa.

- Vi har pusset opp bygget for 2,5 millioner kroner. Verdien på bygget går opp med oppussingen, og jeg tror det er mulig å forsørge seg med lønn der. Men på kort sikt ser jeg nok aldri de pengene igjen, smiler Orhan.

Totalt har familien 12 ansatte på de tre stedene nå, og ytterligere tre er på veg inn gjennom sportsbaren.