Surkålen koster ikke én krone i år. Julegrøten er også noe dyrere. Dagligvarebutikkene har ikke tatt den samme krigen om å være billigst i år, men naturligvis er en del varer ekstra rimelig nå får jul.

- Hos oss er det priskrig hele året. Men noen skikkelig priskrig før jul som det var i fjor har det ikke vært enda. Det kan skje når som helst, sier Ståle Bryhn hos Kiwi Våler.

Priskrigen starter ved at én av butikkjedene senker prisene på sine varer, og da følger andre etter. I fjor tok det helt av. I år har det vært langt mer moderat.

- Slik det er nå har vi veldig lave priser hele året. Vi kjører på for å være billigst, og da er det opp til de andre butikkene om vi skal kutte ytterligere, sier Bryhn.

fridager gir storhandel

Nå merker han godt at jula er rett rundt hjørnet. Med julaften på en søndag venter han storinnrykk lille julaften, og med tre dager fri for mange blir det nok mange fulle handlekurver.

- I oktober utvidet vi åpningstidene våre, og det har vi fått mange gode tilbakemeldinger på. Mange jobber både sent og tidlig, og at vi har åpent fra tidlig morgen til sent kveld gjør at alle får mulighet til å handle når det passer dem, sier Bryhn.

- Vi blir ikke litt bortskjemt da?

- Det er bare slik det har blitt. Det handler om tilgjengelighet. Mange bedrifter rundt oss har vaktskifte rundt klokka 22.00 om kvelden, og trafikken har gått veldig opp både morgen og kveld i det siste, sier Bryhn.