• UKM ÅSNES: UKM i Åsnes har siden 2017 hatt et stabilt påmeldingantall, og har stadig forbedret seg. I år så skal også fylkesmønstringa arrangeres her. Fra venstre, Jenny Mathiesen, Alva Linnea Schjærin og Joachim Larsen Einarsrud.
  • UKM VÅLER: Våler har vært med på UKM siden oppstarten i 1987. Modellen for lokalmønstringen i Våler vil bli oppgradert i 2020, forteller Arnesen. Fra venstre, Samanta Stenholen og Victoria Stenholen.

UKM er en årlig begivenhet som samler ungdom til en sosial ungdomsfestival. Våler, Åsnes og Grue har hver sin lokalmønstring, og arrangørene i kommunene gjør siste finpuss føre mønstringene. 

- UKM Grue arrangeres fredag 1. og lørdag 2. februar og påmeldingene har vært bra. Vi ligger på rundt 40 påmeldte. Det som er nytt i Grue i år er at Barne ungdomsrådet (BUR) er med og arrangerer. Dette gjør at mønstringen blir mer ungdomstyrt, sier lokalkontakt og kulturskolerektor Eva Vermundsberget.

UKM stammer helt tilbake til 1987, og var Kulturrådet sin største satsing på barne- og ungdomskultur. I 2014 vedtok UKM Norge en ny strategi for perioden 2015-2020. UKM gikk fra mønstring til møteplass. Dermed forsvant uttrykket «Ungdommens Kulturmønstring» og «Ung Kultur Møtes» ble det nye slagordet for UKM.

- Det vi ser er at påmeldingen til workshopene er bra, men at vi sliter å få innslag til sceneshowet. Det er kun du selv som setter grenser for hva du kan melde deg på med, forteller Vermundsberget.

UKM i Våler åpner årets Vinterfest

Vinterfesten i Våler har de siste årene blitt lagt slik at UKM Våler er det første showet, og dermed åpningen av vinterfesten. UKM Våler står for tur lørdag 2. februar.

- Vi ligger litt etter med planleggingen, og det er grunnet mange andre saker som må bli gjort. Nå om dagen reiser jeg til ungdomskola for å snakke med elver om UKM. Vi har ikke noe nytt planlagt for lokalmønstringen i 2019, men vi jobber med noe helt nytt for 2020, forteller lokalkontakt i Våler, Per Arnesen.

2018 ble et rekordår for UKM i Våler, og de hadde 70 deltakere, men Arnesen understreker at uansett hvor mange påmeldte, så skal opplevelsen være den samme.

- Vi setter fokus på de som melder seg på, ikke antallet. UKM er et så viktig arrangement som inntreffer hvert år, og det er et lavterskeltilbud Våler har vært en del av siden 1987, forteller Arnesen. 

Alt i rute for UKM i Åsnes

UKM i Åsnes har siden 2017 hatt en ungdomsstyrt lokalmønstring. Dette har gjort at antallet påmeldte har blomstret opp igjen. Nå er det bare finpuss som skal til før alt er klart til 8. og 9. februar i Rådhuskinoen. 

- Det har vært en travel høst og vinter, men vi er snart i mål. Det er en super gjeng med ungdommer som er med i arrangørstyret, det gjør det enkelt å være lokalkontakt, forteller lokalkontakt i Åsnes, Elida Inman.

Workshopene er satt, og arrangørstyret forteller at de lover alt fra zumba til e-sport.

- Vi jobber hvert år for å bygge videre på det vi har gjort tidligere, hva kan vi som arrangører gjøre for at UKM blir en enda bedre møteplass for ungdom. I fjor utvidet vi til to dager, noe som var et smart valg, forteller Inman.