Stiftelsen Rettferd for taperne har delt ut Rettferdighetsprisen for 9. gang, og denne gangen er det Odd-Cato Kristiansen som er tildelt prisen. «Cato prest» jobbet i Våler fra 1978 til 1985, og har i tillegg blant annet jobbet som fengselsprest i 20 år.

- Vi ønsker å ha en pris som hedrer enkeltpersoner eller organisasjoner som har gjort noe for å gjøre Norge litt mer rettferdig. Tidligere har blant annet Paal-André Grinderud, Per Fugelli, Jack André Fladvad og Frelsesarmeen fått prisen, sier Tor Bernhard Slaathaug, som er generalsekretær i Stiftelsen Rettferd for taperne.

Kristiansen har i hele sitt virke jobbet med mennesker på livets kant. «Cato prest» på Ila fengsel er et begrep, og han ble nok den mest synlige fengselspresten i Norge da han i 2009 fikk den første «en ålreit fyr»-prisen av Harry Hole stiftelsen.

I tillegg til å ha vært gateprest i Oslo og på Ila har han vært prest i Oslo fengsel og i Brumunddal.

- Kristiansen er personifiseringen på det å være god. En mann som ser mennesket for det det er, og at selv om du har gjort noe dumt betyr ikke det at du er en dritt. Men et menneske på lik linje med alle andre. Det er viktig i en hverdag og et samfunn der vi ofte kun leser om kriminelle som Odd-Cato har hatt mye å gjøre med, sier Slaathaug.

Ble overrasket

Kristiansen selv ble overrasket over å få prisen, og setter stor pris på den.

- Jeg hadde ikke ventet noe fra den kanten, men synes det er stas å bli satt pris på. Det å vite at folk følger med og legger merke til det en driver med og står for er fint. Fryktelig morsomt var det å få prisen, sier Kristiansen.

Nå har han vært heltidspensjonist i åtte måneder, men det til tross er han fortsatt opptatt av å hjelpe andre.

- Jeg jobber litt for Kirkens Bymisjon. I 2001 var jeg med på å etablere en kafé i Skippergata for gatas folk. Jeg har en del ekstravakter der, og holder kontakten med miljøet, sier Kristiansen.