• BLE KJENT: Det var i 2003 at Cathrine Bergjordet fra Våler ble kjent med Aryan i India.

Organisasjonens navn henter inspirasjon fra den hinduistiske guden Ganpati, bedre kjent som Ganesh eller «elefantguden».

- Hans oppgave er først og fremt å fjerne hindringer mennesker møter og det er nettopp dette Ganpati Norge jobber for. Selv om navnet er inspirert av en hinduistisk gud, er organisasjonen religion- og livssyns-nøytral, forteller Cathrine Bergjordet, som er styreleder.

Ganpati Norge er ingen stor organisasjon, i alle fall ikke foreløpig.

- Vi ønsker å være en liten og fleksibel organisasjon som enkelt og raskt kan tilpasse seg lokale forhold og behov. Vi kan sette inn tiltak som favner bredt og er åpne for alle, men også rette innsatsen mot enkeltpersoner og familier, forklarer Bergjordet.

Var på reise i India

Det hele startet da Cathrine på var på reise i India i 2003, og allerede første dagen ble hun kjent med Aryan, en fattig sykkelrickshawmann med mange barn, i landsbyen Khajuraho.

- Jeg reiste alene og satte stor pris på vennskapet som etterhvert utviklet seg mellom oss. Det er ikke «bare bare» å reise alene i India, og Aryan så veldig snill ut. Jeg kunne ikke hindi og han veldig lite engelsk, men med litt tålmodighet, rekvisitter og kroppsspråk kommer man ganske langt, smiler Bergjordet.

Timene hun tilbrakte i Aryan’s sykkelrickshaw satte sterke spor og det er bakgrunnen for at Ganpati Norge ble stiftet tidligere i år. 

- Aryan fikk penger av meg og familien min, slik at han kunne kjøpe seg sin egen sykkelrickshaw. Da slapp han å bruke penger på å leie, men mer enn det var det ikke mulig å gjøre den gangen, forteller Bergjordet.

Døde fore tre år siden

Aryan døde i 2014 av underernæring, kombinert med hardt fysisk arbeid over tid.

Det som i utgangspunktet skulle være litt nødhjelp til Aryans etterlatte, utviklet seg til et større prosjekt hvor Cathrine, hennes familie og nærmeste venner forsøker å gi flere barn i landsbyen en bedre framtid.

- Vi har jo allerede en god, engasjert og pålitelig samarbeidspartner i Khajuraho. Vio (fra Frankrike, gift med en inder) og hennes familie var allerede involvert i flere små prosjekter og tilbyr gratis engelskundervisning for fattige barn i nærområdet, sier Bergjordet.

De bruker mye av sine egne penger til hjelpearbeidet, men tar også i mot donasjoner.

- Når vi får donasjoner direkte til et av våre prosjekter, går 100 prosent av beløpet vi mottar til prosjektet. Vi har gått fra å «bare» hjelpe familien, til å tilby skrive- og leseopplæring til barn som ikke går på skole og andre unge analfabeter. Det er her det er mulig for andre å bidra, oppfordrer Cathrine Bergjordet i Ganpati Norge.