• ENGASJERTE: Mange av oppsitterne langs Fylkesvei 432 hadde møtte og fortalte om sine erfaringer med veien gjennom mange år.

Paradoksalt nok ble veien skrapet bare timer før befaringen fant sted, men uansett var det tydelig at dette er og blir en problemvei for de mange som bor etter veien og for næringstrafikk og skolebusser. 

- I dag er veien nyskrapet og tilsynelatende fin, men allerede en time eter skrapingen begynner allerede hullene å komme fram og de bløte flekkene gjør seg gjeldende! Under befaringen i dag fikk vi jo alle merke det, bilene slenger og går og det er rett og slett ikke noe underlag å fylle opp med grus på. Et annet problem er at fartsgrensen den ene veien er 80 km/t, mens det er 60 km/t andre veien! forteller Jan Kjetil Stensbøl. 

- har vært et problem i 40-50 år!

Problemene med Fylkesvei 432 har beboerne måtte leve med i mange år. 

-  Ja, vi har holdt på med denne veien i mange år. Jeg har har vært med i mange år, og mange av de som startet jobben for en bedre vei er nå borte. Vi har i alle fall dokumentasjon tilbake 40-50 år på allmøter og kontakt med Vegvesenet! sier Stensbøl.

Fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen var altså på befaring, for selv å se status på veien. 

- Vi har vært på befaring fra Hamar gjennom Odalen og nå har vi kjørt denne veien. Dette er jo en vei som er bløt og dårlig, og det er gjort flere «nødtiltak» her. Vi har nå fått et «godt« inntrykk av hvordan veien er på våren, og det er absolutt ingen Autostrada vi har kjørt på nei, sier Sveen. 

- står på planen i 2022

Selv om det ikke er noen løsning akkurat nå, kan Sveen fortelle om planene for fylkesveien. 

- Vi har et etterslep på fylkesveier i Hedmark som er ganske stort. Vi har lagt planer for etterslepet og denne veien står på planen for 2022-23. Da skal det settes i gang et større tiltak på veien, for å oppgradere den. Det må til masseutskiftning og vannet må bort fra veien, så det må gjøres et ordentlig grunnarbeide. Etter planen skal dette altså skje i 2022, selv om det er et ønske om at det skal før. Det kan vi ikke love her og nå, men i 2022 skjer det i alle fall, lover Sveen. 

Jan Kjetil Stensbøl er fornøyd med det han hører fra Fylkesrådslederen. 

- Det høres bra ut det! Da det endelig blir gjort noe her, så får vi håpe at vi får en bra vei! Det er viktig at det blir en så bred vei, at vi slipper å være redd for sikkerheten til ungene våre. Det går mye grov og bred landbruksredskap etter veien her, ettersom landbrukseiendommene blir større og større på grunn av forpaktning blant annet. Ikke minst er det viktig at vi får et ordentlig dekke, så vi slipper støvproblematikken året rundt! Og kommer det ei regnskur, blir det bare høl i høl med en gang - ettersom det ikke er noe ordentlig dekke, forklarer Stensbøl. 

Håper på fortgang

Selv om veien står på planen for 2022, håper selvsagt Stensbøl og oppsitterne på fortgang i utbedringene.

- Vi håper selvsagt på at fylket kan finne penger før 2022, det er tross alt lenge å vente! Jeg la merke til at Sveen og de andre valgte å kjøre asfaltveien om Hof-Åsa tilbake til Flisa, det sier kanskje litt om standarden på veien selv om den er nyskrapet, avslutter Jan Kjetil Stensbøl. 

Sveen og Per Roar Bredvold sammen med Vegvesenet, skulle også videre på befaring i Kaffegata, Ranum og Risberget i Våler.