De tre unike kirkebyggene i Våler skaper nasjonal interesse. Trafikken har vært bra i sommer under åpne dager, og mange hundre har vært innom nye Våler kirke. Lørdag under Vålerdagene kan du bli med på ny bussrundtur for å se de tre unike kirkene i Våler.

- Opplegget blir det samme som i fjor, og vi starter med guiding i nye Våler kirke. Så går turen til Gravberget og Risberget, sier Heidi Gottenborg.

I Risberget er det Liv Burud som skal fortelle om kirkesalen, mens det er Eva Olastuen som skal ta bussen i mot i Gravberget.

- Undervegs på bussen skal jeg fortelle litt historie, og det blir ikke bare kirkehistorie. Jeg forteller mye om Våler, Kynna, om finneinnvandring til området og andre historiske ting, sier Torstein Risberg.

Selv har han ikke med seg noe manus på bussturen, men en jukselapp på noen årstall kan likevel være greit å ha for guiden som opprinnelig kommer fra Risberget.

- Jeg må bare se an stemningen på bussen. Jeg skjønner når jeg skal slutte å si noe, smiler Risberg.

Under Vålerdagene i fjor var det guiding både fredag og lørdag, og begge bussene var fulle. I år er det plass til rundt 45 personer på rundturen, og de som ønsker å være med må melde seg på til Visit Elverum-Regionen som står for opplegget. Den guidede turen koster 350 kroner lørdag 19. august.

- De som ikke har mulighet til å gjøre det via nettet kan komme innom oss på kirkekontoret så skal vi hjelpe til så godt vi kan, smiler Gottenborg.

Ordfører i Våler, Lise Berger Svenkerud, er én av dem som gleder seg til årets guidede busstur.

- Jeg hadde ikke mulighet til å bli med på opplegget i fjor, og håper å få det til i år. Kirketurismen har blitt viktig for Våler, og dette vil jeg veldig gjerne oppleve, sier Berger Svenkerud.

Ikke overraskende var det få ungdom med på guidingen i fjor. Torstein Risberg tror det er lite å gjøre med.

- Jeg tror det skjer noe med historieinteressen da foreldrene blir borte, sier han.