• EGEN STAT?: Jan Eric og Sissel bor på grenseområdet, og utenfor skiltet til Hedmark og Grue. De ønsker å bo øde, og reiseveg til jobb ser de ikke på som et problem.
  • BAK TOLLSTAJONEN: Hjemmet til det nye Grue-paret er på bortsiden av den nedlagte tollstasjonen.

Jubelbrølet til ordfører Wenche Huser Sund henger nesten fortsatt igjen i bergeskaftene i Grue. Kommunen fikk 14 nye innbyggere i 2016, og har med det snudd en langvarig trend med befolkningsnedgang. Ordføreren har et klart mål om at kommunen skal vokse ytterligere fra 4.777 innbyggere til 5.000!

To av de nye innbyggerne i Grue i 2016 er Sissel Irene Hansen og Jan Eric Braa. Sissel har vokst opp på Hønefoss, mens Jan Eric kommer fra Karmøy. De hadde et ønske om å bo landlig til, og ettersom moren til Sissel Irene bor i Grue var valget lett.

- En periode har vi bodd hos moren til Sissel Irene på Svullrya. Men nå er vi i ferd med å flytte inn. Det tok tid å få tak i et bosted, sier Jan Eric Braa.

De to bodde på Vestlandet, og var lenge på jakt etter hus eller leilighet i Grue. Ekstra utfordrende var det å få tak i et bosted hvor også hundene deres kunne bo. Men nå er de på plass, og paret elsker stedet. Stedet er en bolig med tre boenheter på baksiden av den nedlagte tollstasjonen på Grue Finnskog. Faktisk bor paret på utsiden av Grue-skiltet (!).

- Dere er klar over at det ikke er mulig å bo lenger ut i Grue?

- Ja, det er vi. Vi hadde et ønske om å bo øde. Det har vi nå fått til, og vi elsker stedet, utsikten og naturen. Boligen vår er cirka 80 kvadratmeter, og vi er glade for endelig å ha funnet et sted å bo på Grue Finnskog, sier Sissel Irene.

På jakt etter jobb

For tiden er Jan Eric arbeidsledig, og han ønsker sterkt å få seg en jobb. Hjemme på Karmøy jobbet han med varetransport, men han ble arbeidsledig og kan jobbe nærsagt med hva som helst.

- Jeg benytter nesten hver mulighet til å spørre om en jobb. Egentlig er jeg en arbeidsnarkoman, og livet som arbeidsledig liker jeg dårlig. Her håpet jeg det ville bli lettere å få seg jobb enn hjemme, sier Braa.

Som to av de nye innbyggerne i Grue i 2016 lar de seg imponere over ordføreren. I andre kommuner har ikke Jan Eric engang klart å få ordføreren i tale, men i Grue har ordføreren bedt om å få tilsendt CV. Wenche Huser Sund ønsker nemlig å hjelpe de nye innbyggerne inn i jobb, slik at de kan bli værende i kommunen.

- Å få en jobb uten kontakter ser jeg at er vanskelig. Når ordføreren engasjerer seg slik er det helt fantastisk. Vi er redde for å bli flyttet ut av Grue mot vår vilje av NAV. Det er her vi vil bo, og det å pendle til jobb er ikke noe problem. Nå håper vi at kabalene løser seg og at vi kan bli boende i Grue, sier Jan Eric.