Ved badestranda på Færder er det målt høge verdier av E. coli-bakterier, og Åsnes kommune har bestemt at badestranda skal stenges inntil videre. E. coli-bakterien er, ifølge Mattilsynet, i flere former ufarlige, men noen type bakterier kan føre til sjukdom.

Kommunen har hatt kontakt med kommunelegen som er enig i valget om å stenge badestranda. Derfor er det forbudt å bade på Færder inntil prøver som tas av vannet kommer tilbake med akseptable verdier. 

100 METER LANGT BELTE

- Jeg ble oppringt 08.55 tirsdag morgen av brannvakta. Det var en fisker som hadde observert noe i vannet, noe brun- og slamaktig. Jeg syns også det var rart, og satte ut en båt, forteller Per Åge Skolegården, utrykningsleder i brannvesenet og kontaktperson for Åsnes kommune.

I vannet fant han et cirka 100 meter langt belte, brunt, fettete og slamaktig, som fløt på vannet. Om det er avføring eller hva det skyldes, det kan de ikke fastslå sikkert. Men at verdien er altfor høg til at det er forsvarlig å bade i vannet, er derimot helt sikkert. Grenseverdien for akseptabelt vann ligger på målte 100 TKB/E. coli per 100 milliliter vann, og på Færder målte det i går 687 TKB/E. coli per 100 millimeter vann. 

- Det er veldig høgt, forteller Skolegården. 

Ta forholdsregler! 

Beltet har antagelig fulgt Glomma, men det er i Flisaelva verdiene viser såpass. For der Glomma treffer Flisaelva ved Færder skapes det oppress, som gjør at innholdet møter vanskeligheter med ferden nedover Glomma. Naturen går allikevel sin gang og beltet har nok fortsatt nedover Glomma.  Det er derfor ikke anbefalt å bade hverken ved Nergrenda eller langs Glomma mot Kirkenær. 

Skolegården forteller at de har tatt prøver av vannet både i Grue og i Våler, og det er tatt flere nye prøver i Åsnes. I skrivende stund er disse sendt til analyse, og svaret vil de få innen 18 timer. Det er derfor en viss sannsynlighet for å badeplassen kan åpne allerede i morgen, men dette tør ikke Skolegården spekulere i. Inntil videre anbefaler han alle å ta forholdsregler.