• STYRKEPRØVEN: Det ble 5. plass i Lillehammer-Oslo i år.
  • 1.PLASS: Fra Norgescup terreng maraton på Helgøya.
  • VM RUNDBANE: Det ble 17. plass i VM terreng rundbane på Lillehammer i 2015.

Arild Nygaard sykler i klassen «Master 60+» og vant altså årets Norgescup sammenlagt i terreng.

- Alle over 30 år, regnes som veteraner eller Master som det kalles. Min klasse heter «Master 60+» og jeg vant denne klassen i år. Norgescupen går over hele sesongen, og vi sykler både rundbane og maraton i terreng, forklarer Nygaard.

Rundbane er det vel kanskje ikke alle som vet hva er, men Gunn Rita Dahle har sikkert de fleste sett og hun sykler rundbane. 

- Rundbane er en 4 kilometers sløyfe i terreng, med forskjellige tekniske partier - som må være godkjent for Norgescupen. Denne sesongen har det vært 12 løp, og det siste løpet går denne helga. Jeg er fortsatt usikker på om jeg kan stille, da jeg sliter med ribbeinsbrudd. Uansett er seieren sikret, så jeg får vurdere, sier Nygaard. 

fullførte, og vant med ribbeinsbrudd!

Ribbeinsbrudda kom i et løp på Lillehammer 19-20. august, før Birkebeinerrittet, og da smalt det for Nygaard.

- Ja, det skjedde i ei VM-løype på Lillehammer og jeg syklet terreng rundbane. De er ofte over to dager, og løypa var veldig «knotete». Jeg vant begge dager, men var alene i klassa. Det er en del uhell i rundbane, og det er derfor ikke så mange er med. Det var søndag jeg fikk meg en smell, men jeg fullførte likevel, smiler Nygaard. 

Ettersom ikke så mange sykler både rundbane og terreng, så har Nygaard en fordel i Norgescupen.

- Ja, det gir meg en stor fordel. Maraton foregår stort sett på grusveier og stier, og maraton er minimum 42 kilometer - men de fleste er både 60 og 70 kilometer lange. Det er vesentlig flere som kjøre maraton, enn rundbane - der er det dessverre svært dårlig med deltakelse, sier Nygaard. 

Poengene som deles ut i Norgescupen,  er avhengig av type løp, vanskelighetsgrad og type arrangement. 

- NM teller mer enn et tradisjonelt løp i Norgescupen. Det er Norges Cykleforbund som arrangerer Norgescupen. Vi har med flere fra Solør Cykleklubb, blant annet Magnus Myrvold og Jan Erik Kørra, de kjører Norgescup for juniorer og gjør det bra, forteller Nygaard. 

«birken» årets mål

Norgescup-vinneren har syklet i rundt 10 år og har ingen planer om å gi seg.

- Nei, jeg gikk glipp av Birken i år, grunnet ribbeinsbrudda. Det var i ei steinrøys jeg mistet balansen, og jeg ikke kom meg fort nok ut av pedalene. Jeg landet rett på en stein og da ble brudd i noen ribbein og brist i noen andre. Det går «fint» med ribbeina, hvis du ikke er i aktivitet eller nyser eller hoster, ler Nygaard. 

Birken var Nygaards store mål i år, men det ble det altså ikke noe av. 

- Nei, jeg måtte kaste inn håndkleet dessverre. Det er jo det som er det artigste på hele året, og jeg hadde store ambisjoner i år. Jeg hadde en 18. plass i klassa mi i fjor, og målet var jo å forbedre det, men det går ikke alltid som man planlegger. Og de drømmeforholdene de hadde i år! sier en litt skuffet Nygaard.

Det blir ingen stor gallamiddag og utdeling av medaljer i Norgescupen.

- Nei, medaljen kommer nok i posten, ler Nygaard.

Solør Cykleklubb er en meget aktiv klubb, og har medlemmer fra hele Solør. Klubben ble stiftet 1. juli 2007 og har i dag over 400 medlemmer.