30. januar 2017 vedtok Kirkemøtet liturgi for like kjønnede ekteskap, og etter midnatt natt til 1. februar 2017 ble det første likekjønnede ektepar viet i Den norske kirke. Det skjedde i Eidskog kirke. 

Det skulle altså gå over ett år før det første likekjønnede paret giftet seg i Solør. André Holm fikk sin Bent Erlend Ousz i Grue kirke 5. mai, og prest Einar Vannebo var stolt over å kunne vie de to.

- Jeg jobber hos Nille på Kirkenær, men utover det har vi ikke noe forhold til Grue. Ettersom familien min kommer fra Vennesla hadde vi behov for mange overnattings- plasser, og Skaslien Gjestgiveri var veldig imøte kommende både på overnatting og fest. Derfor valgte vi å legge bryllupet vårt til Grue, sier André.

Møttes i 2012

De to traff hverandre i januar 2012 utenfor Plantasjen på Hamar. André flyttet til Brumunddal i 2005 til det han trodde var den store kjærligheten.

- Der gikk jeg på en smell. Men det var jo flaks for Bent Erlend da, smiler André.

De to bestemte seg for å gifte seg i fjor, og da var allerede den nye liturgien på plass i kirka. Å gifte seg borgerlig var aldri noe tema. Bent Erlend forlangte at det måtte bli i kirka, og slik ble det. Litt nervøse i forkant var de for at noen skulle reagere negativt på vielsen.

- En vet jo aldri. Vi valgte ikke å annonsere bryllupet på forhånd i avisa tilfelle noen skulle komme å lage et nummer ut av at vi var homofile. Vi hadde også en toastmaster ved inngangen som fulgte med på hvem som kom. En vet jo aldri hva som kan skje, sier Bent Erlend.

Roser presten

Men bryllupet gikk på skinner, og de to kan se tilbake på en fantastisk dag i Grue. De gir stor ros til både Skaslien Gjestgiveri for deres vertskap, og ikke minst prest Einar Vannebo som viet de to.

- Einar er vel den beste presten vi har møtt noen gang. Han var stolt over å vie det første likekjønnede paret, og lei seg for at kirka ikke hadde akseptert dette tidligere. Han holdt en personlig tale til oss i vielsen, og vi er veldig glade for at Einar var så positiv og imøtekommende til at vi ville gifte oss i kirken, sier Bent Erlend.

Nå som de to er gift håper de at det kanskje kan åpne noen dører for andre homofile i Solør som ønsker å gifte seg i kirka. 

- Dette var ikke farlig i det hele tatt, og den nervøsiteten som vi hadde i forkant av bryllupet hadde vi nok bygd opp mest selv. Det er ikke så mange åpne homofile i Solør, men for dem som er det og ønsker å gifte seg er dette noe vi vil anbefale. Vi angrer overhode ikke, og det ble en minnerik og flott dag for oss, sier de to.