• KLAR FOR NM: Amund Tjellaug Løvstad er klar for NM i styrkeløft 20. oktober.
  • BENKPRESS: Her tar Amund Tjellaug Løvstad 155 kg i benkpress under et stevne i Brumunddal i april.
  • FOKUSERT: Det er ikke bare rå styrke som må til, men også fokus og konsentrasjon (Foto: Per Gunnar Roalkvam).

Amund Tjellaug Løvstad fra Flisa er ranket som nr. 8 av 27 løftere i klassen for menn under 93 kilo.

For de som måtte lure på hva forskjellen på styrkeløft og vektløfting er, så er vektløfting en olympisk gren som det konkurreres i 2 øvelser: støt og rykk. Styrkeløft er foreløpig ikke en olympisk gren, men de ønsker å bli det. I styrkeløft konkurreres det i 3 øvelser: knebøy, benkpress og markløft. 

- Det er samme rekkefølge i hver konkurranse, først knebøy, så benkpress og til slutt markløft. Det er om å gjøre løfte tyngst mulig sammenlagt, og det er 3 forsøk i hver øvelse.  Plasseringa avgjøres av totalen sammenlagt av det beste løftet i hver øvelse, forklarer Tjellaug Løvstad. 

Den mest kjente styrkeløfteren i vårt distrikt, var Carl Yngvar Christensen fra Elverum, men han måtte legge opp grunnet skade. 

- Han fikk dessverre en kneskade, han veide jo 170 kilo og løftet et halvt tonn - så er det ikke så mye som skal til før ting går galt! Nå skal han prøve seg i litt i lettere klasser for moro skyld, sier Tjellaug Løvstad. 

- alltid vært interessert i styrketrening

Styrkeløft er kanskje ikke en idrett de aller fleste starter med. 

- Jeg har alltid vært interessert i styrketrening, og har trent styrke i mange år. Da jeg begynte på Idrettshøyskolen, kom jeg i kontakt med noen andre studenter som holdt på med styrkeløft. Jeg ble med på noen økter på Oslo styrkeløftklubb, og har egentlig vært hektet siden første dag! Det er et veldig fint miljø, og det er moro å konkurrere litt, ikke «bare» trene styrke. Før konkurranser blir det jo veldig målrettet trening, smiler Tjellaug Løvstad. 

Amund har holdt på med styrkeløft i 3 år, og var med i NM i fjor også. 

- I fjorårets NM ble det en 7. plass av 20 deltagere. I år skal det være med 27 deltagere, så det er en sport som er i stor utvikling. Det er flere og flere som prøver seg og det blir hardere konkurranse. Jeg håper å havne rundt en 7-8. plass i år også. Jeg konkurrerer i klassen «menn under 93 kilo», og da veies vi inn 2 timer før vi skal løfte. Veier du da for mye, så får du ikke konkurrert i NM. I vanlige stevner derimot, kan du da løfte i en tyngre vektklasse, men i NM for senior er det «klassefast» som det heter, forklarer Tjellaug Løvstad. 

Det er mange forskjellige klasser i styrkeløft, fra «menn under 59 kilo», til «menn over 120 kilo» og da er fri vekt. 

- du er naiv hvis du tror ingen driver med doping

Amund er også styremedlem, klubbtrener og trener i Oslo styrkeløftklubb. 

- Det er faktisk den største klubben i Norge, i antall aktive som har lisens. I medlemsmasse er det et park klubber i Bergen og Trondheim som er like store. For å drive med styrkeløft, må du ha lisens og signere på ei anti-dopingkontrakt. Du er jo naiv hvis du tror at ingen driver med doping i denne sporten, men jeg opplever at holdningene i klubbene er veldig bra. Vi har null-toleranse for doping og det blir tatt uanmeldte stikkprøver med jevnlige mellomrom av Antidoping Norge, men det skulle gjerne vært enda mer, sier Tjellaug Løvstad. 

Amund bor nå i Oslo, men er ikke fremmed for å flytte hjem, hvis det dukker opp en jobb som er interessant. 

- Det må bli noe innen helse i en kommune, den utdanninga jeg har er akademisk og har ingen tittel. Personlig trener på et treningssenter er også en mulighet, jeg har jobbet både på Idrettshøyskolen og Olympiatoppen tidligere, nå er jeg trener og jobber på ei barneskole i Oslo i tillegg. Jeg har også en samboer i Oslo, så det må passe for begge to, hvis vi skal flytte til Solør. Vi traff hverandre gjennom sporten, og det er en fordel at vi driver med samme sport. Vi legger 15-20 timer i uka med trening og da er det greit vi har en felles interesse, sier Tjellaug Løvstad. 

- målsetningen er personlig rekord i alle øvelsene

Snart er det altså NM og Amund har et mål om å sette personlig rekord i alle 3 øvelsene.

- Ja, det er målet. Nå har jeg 217,5 kilo i knebøy, 155 kilo i benkpress og 277,5 kilo i markløft. Målet er å løfte 10 kilo mer i knebøy, benkpress er jeg mer usikker på grunnet en liten skulderskade tidligere, men håper å sette en liten pers med 2,5 kilo til. Og kanskje 7,5 kilo opp i markløft, så jeg kommer på 285 kilo der. Målet etter NM, er å kvalifisere meg til et internasjonalt stevne, det er både EM og VM hvert år, men det er nok EM som kanskje kan være en mulighet, sier styrkeløfteren fra Flisa, Amund Tjellaug Løvstad.