• LOKALE LEDERE TV-AKSJON: Kristian Botten Pedersen er leder for Åsnes, mens Tore Topp har ansvaret for hele Hedmark.

Når barn i krig og konflikt ikke får utdanning, står et helt lands fremtid på spill. Årets TV-aksjon skal gi skolegang og håp til barn der krigen raser.

Ett av fem barn i krigs- og konfliktområder står i dag uten skolegang. UNICEF jobber hardt og målrettet for at barn ikke skal få ødelagt fremtiden på grunn av voksnes kriger og konflikter.

TV-aksjonen 2017 skal gi utdanning til barn i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

I Åsnes er det varaordfører Kristian Botten Pedersen som er TV-aksjonskomiteleder.

- I Åsnes har vi det siste årene gjort det veldig bra i innsamlingen, vi har vært best pr. innbygger i Kongsvinger-regionen. I år skal vi både beholde vår posisjon og øke beløpet pr. innbygger. Hovedfokuset vårt i år, er å øke beløpet som kommer inn via bøssene. Vi har tidligere vært flinke til å samle inn penger via næringslivet og via skolene. Åsnes Opplæringssenter (ÅOS) dro inn 30.000 kroner i fjor! Vi var nr. 2 i fjor på innsamlet beløp på «ringestafetten», så næringslivet i Åsnes gir veldig bra, forteller Botten Pedersen.

- trenger enda flere bøssebærere og sjåfører

For å nå målet om å øke beløpet som kommer inn via bøssene, trenger de hjelp.

- Ja, da trenger vi flere bøssebærere og vi trenger flere sjåfører! Vi hadde mange med oss i fjor, men vi trenger flere nye, sier Botten Pedersen.

Åsnes Opplæringssenter har som iSolør tidligere har skrevet om, loppemarked lørdag 30. september. 

- Vi har nok lopper, men vi håper at folk kommer og legger igjen penger - enten det er på lopper eller kjøper internasjonal mat, kaffe og kaker hos oss. Det er viktig at folk setter av dagen og kommer, sier Ahmed og Teklit, som begge er elever på Opplæringssenteret.

For de som måtte være bortreist på selve TV-aksjonsdagen 22. oktober, er det fullt mulig å få gitt penger likevel.

- Ja, da får du en post-it lapp på døra, hvor det står at vi har vært på besøk. Der står det også hvordan du kan få gitt penger, enten kan du ringe inn penger, sende SMS eller bruke Vipps, forteller Botten Pedersen.

- vil oppfordre alle til «å brette opp armene»

Tore Topp er leder for TV-aksjonen for Hedmark og han har et spesielt jubileum i år.

- Det er mitt 20 år som leder i år, og årets aksjon er den 44. i rekken av TV-aksjoner. Til og med i fjor har vi samlet inn over 8 milliarder kroner på dugnad, det er vi stolte av, sier Topp. 

I fjor ble det samlet inn 230 millioner og målsetningen for årets aksjon, er minst på høyde med fjoråret.

- Det blir jo det det blir, og alle gaver mottas med takk. Bøsseinnsamlingen den 22. oktober, er jo selve hovedarrangementet, men vi har aktiviteter på skoler og ikke minst i næringslivet i tillegg. 17. oktober skal vi ha en «ringestafett» i næringslivet, og den er vi jo rimelig spente på, sier Topp.

Innsamlingsmessig ligger Hedmark «midt på treet» på landsbasis.

- Det jeg personlig ser på som en utfordring, er at vi har slått Oppland bare én gang på 43 år, så jeg håper vi har en mulighet i år. I Åsnes har det vært en bra økning de siste årene, og det håper jeg kan fortsette, smiler Topp.

Årets TV-aksjon gjelder for barn som ikke har skoletilbud.

- Det burde være et viktig tema for mange, tenk deg at en hel generasjon i et land mister utdannelse og hvilke konsekvenser det kan få! Jeg tror at årets tema  utfordrer oss alle til å gjøre det vi kan, så nå vil jeg oppfordre alle til å «brette opp armene» og bidra til en viktig jobb, sier Tore Topp, leder for TV-aksjonen i Hedmark.