• HARDTRENING: Høstkonserten spilles ikke av seg selv, det krever trening, trening og atter trening.
  • LANGE DAGER: I tillegg til ukentlige øvinger, har det også vært helge-samlinger før den store årlige høstkonserten.

Lørdag 28. oktober er det altså tid for den tradisjonelle høstkonserten med Åsnes hornmusikk, og i år er de tilbake i Rådhuskinoen på Flisa, etter en «gjesteopptreden» i Våler kirke i fjor. 

- Vi har høstkonsert hvert år, men vanligvis har vi en solist med oss. I år blir det ingen solist, for under hver høstkonsert sier publikum at de vil ha mer hornmusikk! Nå har vi tenkt å etterkomme det ønsket, så årets høstkonsert blir «bare» Åsnes hornmusikk. Det er første gangen på mange år, at vi ikke har med solist på høstkonserten, forteller dirigent Ola Fredheim Haug. 

høstkonsert helt siden 1991

Det er mange og store kjente artister som tidligere har vært med høstkonserten.

- Ja, men ettersom publikum har etterspurt det, blir det nå en «helaften» med Åsnes hornmusikk. Vi har hatt høstkonserter helt tilbake til 1991, så dette blir den 26 i rekken! Det har blitt en god tradisjon og et stort mål i starten på sesongen til hornmusikken. Sesongen vår følger skoleåret, og hovedmålet hver sesong er NM rett før påske. Uansett ønsker vi å være et publikumsvennlig korps i området, og det bygger vi oppunder med den årlige høstkonserten, sier Jon Arne Borg Engø, leder i Åsnes hornmusikk.

De to siste årene med Ola Fredheim Haug som dirigent, har de gjort det bra i NM.

- Ja, vi har «nesten» rykket opp fra 5. divisjon. Nå prøver vi igjen et opprykk til 3. divisjon, og skal spille et kvalifiseringsstykke 3. november, da er det innsending av lydopptak og et pliktnummer. Dette nummeret skal vi også spille på høstkonserten. Konserten blir veldig variert, i første avdelingen på konserten, splitter vi opp korpset i mindre grupper, mens etter pause, blir det fullt korps hele veien. Vi spiller grådig variert musikk! Klassisk musikk, pop, funk, latinamerikansk, så alt fra stille og rolig, til ganske røff musikk, forteller Fredheim Haug. 

medlemmene er fra 12 til over 70 år

Det er totalt rundt 40 medlemmer i Åsnes hornmusikk, i spredt alder og fra et stort geografisk område. 

- Normalt er det ganske stabilt med medlemmene, men det siste året har vi hatt et bra tilsig av nye yngre medlemmer. Det som er morsomt for oss, er at det ser ut som Åsnes hornmusikk er et attraktivt korps for ungdom fra hele regionen! Vi har med medlemmer helt fra Gjøvik, og det er jo fordi dirigenten kommer fra Gjøvik, men vi har også med ganske mange fra Elverums-regionen. Aldersspennet er fra 12 år til over 70! Odd Toverud er fortsatt med, han er vår eldstemann, og har vært med på alle høstkonsertene! Vi har et stort aldersspenn, men også ulike personligheter og hva folk driver med ellers, forteller Borg Engø og Fredheim Haug. 

Dirigent Ola Fredheim Haug er utdannet orkesterdirigent og har dette som yrke. 

- Det var en attraktiv jobb som dukket opp, og det er dette jeg driver med heltid. Jeg fikk en forespørsel for 5 år siden om jeg kunne gjeste-dirigere på en nyttårskonsert i Hof, og nå er jeg fast dirigent på 3. sesongen. 18. august var første øvelsen til årets høstkonsert, og vi øver én kveld i uka, og vi har noen helgesamlinger i tillegg. Året vårt er delt inn i prosjekter, først høstkonserten, så er det nyttårskonserten, og deretter starter forberedelsene til NM før påske. Etter påske er det marsj-sesong og sommerkonsert vi jobber med, forteller dirigenten. 

Det er ofte fullt hus på høstkonserten, så det kan lønne seg å være ute i god tid. 

- I fjor var det fullt i Våler kirke, over 400 personer og det var folk som sto ute og ikke kom inn! Det blir forhåndssalg av billetter hos Salong Unni/ Salong Tina på Flisa, Husflidsstua på Kirkenær og Våler blomsterforretning. Billetter kan også kjøpes fra korpsets medlemmer, sier Borg Engø.