• GAMMEL KIRKE: Åsnes Finnskog kirke ble bygget i 1861, og har siden den gang blitt bygget om og endret til slik den ser ut i dag.

I starten hadde Åsnes Finnskog kirke åpen vegkirke med lønnede guider. Da fikk de besøkende en guidet tur rundt kirka og inne i kirka. Denne ordningen har det de siste årene ikke vært penger til.

- Åpen vegkirke er en fin mulighet til å komme å se på den fine kirka her på Åsnes Finnskog. De som kommer varierer fra unge småbarnsfamilier til litt eldre mennesker, forteller Eva Udnæseth.

Det er historielaget og menighetsrådet som har hovedansvaret for ordningen, men det er frivillige som er tilstede hele dagen. 

- Vi blir spurt om vi kan være med på åpen vegkirke, og hvor mange vakter vi kan ta. Kirka var åpen nesten hver dag i juli, sier Udnæseth.

har ikke alltid sett slik ut

Åsnes Finnskog kirke ble bygget i 1861, og var tenkt til skogfinnene som da levde i de sørlige delene av Finnskogen. Kirka har siden den gang blitt bygget på og endret til slik den er i dag. Det originale spiret er oppbevart i kirka, men er ikke i bruk. 

- Hvor mange bruker det å komme på åpen veg kirke?

- Det varierer veldig på været, er det fint vær kan det komme mange, men er det dårlig være kan det hende det ikke kommer noen. Men rundt 20 til 30 om dagen på det beste, men i og med at ordningen varer hele juli, vil folk vanligvis komme litt spredt, sier Udnæseth.