• FRONTKOLLISJON: Det var en realistisk øvelse med frontkollisjon og alle nødetater involvert.
  • VIKTIG: - Trafikksikkerhetsdagen er en viktig påminnelse for våre elever og vi både håper og tror at dette setter spor i ungdommen, sier studieinspektør Erik Berg.

Det var et innholdsrikt de mange elvene skulle gjennom i løpet av dagen, som ble arrangert for 30. gang. 

Realistisk øvelse

Programmet var tett gjennom hele dagen, med både teori, realistiske øvelser og foredrag. 

- Vi startet først med informasjon av politiet og helsesøster først og fremst til russen, men i år valgte vi også at alle elevene ved Solør Videregående skole skulle få delta. Etterpå flyttet vi ut til et «ulykkessted», hvor det er en frontkollisjon mellom to biler i 60 km/t. Brannvesenet kom først, som de ofte gjør i vårt distrikt, de brukte ca 10 minutter før de var på plass. Etter hvert kom også ambulanse og politi. Vi har brukt markører som de «skadde» i bilene, i dette tilfellet måtte brannvesenet klippe taket for å få ut de skadde og døde. Politiet har det overordnede ansvaret ved en ulykke, mens både brannvesen og ambulansetjenesten gjør sine jobber, forklarer Erik Berg, studieinspektør ved Solør Videregående skole. 

Til ettertanke

Med over 500 elever og lærer tilstede, var det uansett helt stille under øvelsen. 

- Ja, det var helt utrolig stille både før, under og etter kollisjonen! Jeg håper at dette gir et inntrykk på alle som er her, og at de tar det med seg videre utover i russetida og videre i ungdomstida. Målet vårt er jo at ungdommen skal forsto hvor farlig det kan være og at det gir ettertanke å ha sett en ulykke på nært hold. Det er viktig med kontinuerlig påvirkninger, vi har hatt «Si fra-kampanjer» gjennom vinteren og nå denne øvelsen. Det er viktig at ungdommen får sett hvordan folk kan bli kvestet i en ulykke, men også hvor mye innsats og ressurser som blir satt fra alle nødetater. Det er derfor vi arrangerer Trafikksikkerhetsdag og nå har gjort det i 30 år, sier Berg. 

Trafikksikkerhetsdagen ble avsluttet med et foredrag med «Team Martin». 

- Team Martin består av Martin Engesvoll Hasle, som tok feil valg og var med i ei trafikkulykke. Kompisen hans døde, mens Martin ble kvestet for livet og sitter nå i rullestol. Martin vil fortelle om ulykken og hvordan livet har vært etterpå, avslutter Erik Berg.