• FAGLIG: Møtene i Våler Pensjonistforening har alltid en faglig del. Her snakker Harald Olimb Norman.

Kanskje er andelen pensjonister som er medlem av pensjonstforeningen større i Engerdal enn i Våler, men likevel er det imponerende at 400 av 1.000 pensjonister har meldt seg inn i Våler Pensjonistforening.

Primus motor, og leder for foreningen, Arne Thobru anslår at han bruker omlag en halv stilling for å holde foreningen i gang. Og det gjør han på dugnad.

- Jeg bruker veldig mye tid på dette. Det fordi arbeidet er interessant, og viktig for pensjonistene i Våler og Norge. Folk som går ut av arbeidslivet er fortsatt en ressurs, og mange har mye å bidra med til fellesskapet. Pensjonistforbundet kjemper for rettighetene våre, og det er pensjonistene i Våler opptatt av, sier Thobru.

Får ros for arbeidet

Under møtet på Heia Hotell i slutten av august hadde Våler Pensjonistforening besøk av Harald Olimb Norman fra Pensjonistforbundet. Han lar seg imponere over arbeidet som gjøres i Våler, og trakk nylig frem Våler i et møte med eldreminister Åse Michaelsen.

- Oppslutningen i lokallagene varierer veldig fra sted til sted. De aller fleste kommuner har et lokallag, og noen store kommuner har flere. Totalt har vi 800 lokallag i Norge. At 400 av 1.000 pensjonister er med er helt eksepsjonelt, sier Olimb Norman.

Totalt har Pensjonistforbundet i dag nærmere 250.000 medlemmer, og Olimb Norman merker at de eldre blir stadig mer opptatt av omgivelsene og sine rettigheter.

- Når en pensjon reguleres lavere enn prisveksten fire år på rad må vi si at nok er nok. Folk blir forbanna på at det er slik, og vi er et talerør inn mot det politiske Norge. Sammen står vi sterkt i denne kampen gjennom Pensjonistforbundet, sier Olimb Norman.

Mye sosialt også

Foruten de politiske kampsakene er det mye sosialt i Våler Pensjonistforening. 

- Ensomhet blir et stadig større problem i Norge. Folk som blir pensjonister og ikke har et stort nettverk rundt seg føler ofte på dette. Gjennom møtene våre har de noe å se frem. Dersom vi oppdager at medlemmer ikke har vært med på møter på lenge tar vi en telefon og spør om de ikke snart skal være med. Vi skal hjelpe folk over dørstokken, sier Thobru.

Tidligere holdt Våler Pensjonistforening møtene sine i Stallen og Kommunelokalet. De fikk behov for større plass, og har nå flesteparten av møtene på Heia Hotell.

- Vi bruker å legge opp både til en faglig del, og musikk med mulighet for å danse. Når over 100 personer kommer på møte trenger vi litt plass, smiler Thobru, som håper enda flere pensjonister vil melde seg inn.