• JULESTJERNER: Unngå julestjerner og andre blomster med sterke lukter, er tipset fra Allergiguiden.

Det er ikke bare pollensesongen som er slitsom for Østlandets allergikere. En fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden, viser at 350 000 østlendinger plages av «juleallergi». Dette er et begrep for dem som får en allergisk reaksjon på juletrær, røkelse, støv fra julepynt og mye av det andre vi omgir oss med i desember. Det er imidlertid vanlig å forveksle dette fenomenet med en vanlig forkjølelse.

har en betydelig påvirkning

Østlandet er den landsdelen som har den høyeste andelen juleallergikere. I tillegg er ikke juleallergikerne på Østlandet som andre allergikere. I undersøkelsen ble nemlig juleallergikere spurt om hvor mye symptomene påvirket julefeiringen. Hele 18 prosent av østlendinger med «juleallergi» svarte at symptomene hadde en betydelig påvirkning, mens landsgjennomsnittet er 14 prosent.

Til tross for at det fins mange juleallergikere på Østlandet og at det påvirker julefeiringen deres, er det mange som dropper enhver form for behandling av allergisymptomene.

Altfor mange ignorerer «juleallergi», det bør man ikke gjøre mener lege. 

– Man bør oppsøke lege dersom man har allergilignende symptomer som tett, rennende og irritert nese, kløe i øyne samt tung pust, sier dr. Anders Østrem, fastlege og spesialist i allmennmedisin.

Undersøkelsen avdekker at seks av ti østlendinger med «juleallergi» tar allergimedisin for å unngå allergilignende symptomer gjennom julen. Dette er en økning på ti prosent fra i fjor sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov for Allergiguiden i 2016.

– Det er bra at andelen juleallergikere som tar allergimedisin har økt på Østlandet, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Det er mange flere som er plaget, men som ikke er klar over at de har allergiske reaksjoner, konstaterer Østrem.

Østrem råder østlendinger til å gå til fastlegen og komme i gang med medisinering mot allergi i god tid før julen setter inn og understreker at det er hjelp å få.

– Allergikere har i dag tilgang til effektive medisiner. Lokalbehandling med nesespray med en kombinasjon av antihistamin og kortison, eventuelt kun kortison alene gir ofte svært god effekt. Andre gode behandlingsalternativer er øyedråper eller allergitabletter, forteller han.

Østlendinger tar mer hensyn og rengjør mer

Østlendinger med «juleallergi» får mer sympati enn juleallergikere på Vestlandet. Bare én av ti juleallergikere på Østlandet mener at familien ikke tar hensyn til allergien deres. Dette er svært trivelig i forhold til Vestlandet. Hele fire av ti juleallergikere på Vestlandet føler at familien ikke tar hensyn til allergien deres.

Undersøkelsen viser også at fire av ti juleallergikere på Østlandet rengjør hjemmet grundig for å unngå allergi i høytiden. Vestlendinger med «juleallergi» er mer tilbøyelige til å la huset støve ned. Bare to av ti vestlendinger med «juleallergi» gjennomfører en ordentlig rengjøring for å unngå allergi i julen.

Vegrer seg for å feire jul

Den store mengden irritanter i julesesongen gjør at mange østlendinger kvier seg til høytiden. Én av ti juleallergikere på Østlandet oppgir at de gruer seg til jul.

– Mye tyder på at «juleallergi» er et økende problem, så husk å ta hensyn til hverandre i julen, avslutter Østrem.

Allergiguidens 7 tips mot «juleallergi»:

Grantre: Bruk heller plasttre, men husk å spyle av støvet når du henter det frem. Dersom du allikevel ønsker et ekte juletre anbefaler vi spyling av dette også. Det sitter ofte igjen muggsopp og gammel pollen i juletrærne.

Julestjerner: Unngå julestjerner og andre blomster med sterke lukter. Bruk i stedet duftfri Asalea, Ildtopp, Alpefiol, julekaktus, duftfrie roser eller orkidéer.

Støv fra gammel julepynt: Tørk støv av all julepynt som har stått lagret.

Stearinlys: Bruk heller batteridrevne lys, da noen får allergiske symptomer av osen fra stearinlys.

Bjørkeved: Bjørkeallergi er svært vanlig, noe som byr på problemer når man bruker bjørk som fyringsved. Oppbevar i så fall denne utendørs slik at du holder irritantene ute, eller man kan bruke alternative tresorter.

Røkelse: Bruk røkelse med omhu – det finnes de som får svært sterke allergiske reaksjoner på røkelse.

Julekrydder: Se også opp for «julekrydder» som nellik, muskat og kanel, som kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange.

Kilde: Allergiguiden.