• STARTER HER: Der tømmerstokkene floket seg i Flisaelva starter marsjen lørdag. Derav navnet Kjepphelvete.

Bakgrunnen for at Faldaasen-marsjen ble startet i sin tid var at de gjenlevende skoleelevene ville vise frem skolevegen de måtte gå som små. Nå er det ingen av elevene som gikk skole ved Faldaasen som lever, men marsjen lever videre i sitt 25. år.

- Det er veldig positivt at marsjen fortsetter. Viktig er det at folk får komme å se de gamle skolevegene som ungene måtte gå til Faldaasen-skola i sin tid, sier Turid Myrvold.

Hun er én av ildsjelen i Faldaasen-marsjen, og har vært med på opplegget i alle 25 år. Turmarsjen starter i Kjepphelvete lørdag 28. mai klokka 15.00, og det er kun en liten deltakeravgift som kreves for å være med.

- Vi skulle kanskje sett at interessen rundt marsjen var større. Dette er én av turmarsjene i Norge, og det er mange som stiller trofast opp hvert år. Slike marsjer er ikke like populære som de en gang var, sier Myrvold.

Rampete mår

I løpet av vinteren har det vært aktivitet ved skolen i Faldaasen. Det er hverken gamle lærere eller elever som går igjen, men en mår som har kost seg og drevet med hyss.

- Den har gnagd seg gjennom taket og gjennom dører. Måren har herjet, og det gjør dessverre at skolesalen ikke er i like god stand som den bruker å være, men folk kan jo komme å se hvor stor skade den har gjort, sier Myrvold.

Selv om skolesalen har blitt ramponert av en mår blir det servering på vanlig vis etter endt marsj, og Myrvold håper mange vil komme for å holde tradisjonen i hevd.

- Som vanlig blir det litt orientering om skolen, loddsalg og sosialt samvær i Faldaasen, sier Myrvold.

Arrangør av marsjen er som tidligere Åsnes Finnskog Historielag.