• HEDRET: Solør Max Minus fikk æresprisen fra Toshiba i 2008 for service, salg og seriøsitet.

Varmepumper har eksistert helt siden 1980-tallet, men det var først på starten av 2000-tallet det tok av. Da var modellene så driftseffektive at mange så at det var penger å spare på en slik investering.

Som følge av dette etablerte Irene Lie Gjelseth og Rune Gjelseth Solør Max Minus hjemme i garasjen på Kirkenær. Det tok av. Noen år etter flyttet de til Engerbygget i Kirkenær sentrum, og her hadde de i storhetstiden omsetning på over åtte millioner kroner i året. Det var 10. januar 2013 det hele startet.

Ny tid i 2015

- Solør Max Minus slik folk kjenner det er borte i dag, men selskapet eksisterer fortsatt og leier ut lokaler til Lunex. Lunex overtok driften her i 2015, og vi har på ingen måte lagt ned, sier Rune Gjelseth.

Han kan se tilbake på litt av en historie. På det meste hadde Solør Max Minus åtte ansatte, og disponerte store lokaler i Enger-bygget hvor Extra holder til i dag. Salget gikk unna den gang.

- Jeg husker vi var på Vingermessa en gang og solgte 30 varmepumper på to dager. Det må være rekorden til Solør Max Minus, sier Gjelseth.

I takt med at folk hadde gjort investeringen i varmepumpe gikk også salget ned. Det gjorde at bedriften måtte trappe ned litt, og flyttet tilbake til garasjen hvor det hele startet. Her drev de i to år før Lunex overtok hele driften.

- Du kan sammenligne det litt med flatskjerm TV-er. Da den kom skulle alle ha det, og folk gikk i kø ut av butikkene. Slik er det ikke lenger. Litt det samme er det med varmepumper, men så skal det sies at det skjer mye på teknologifronten her også. De nye pumpene er langt mer effektive og rimeligere i drift enn de gamle. For mange kan det nok være smart å bytte om pumpa begynner å bli gammel, sier Gjelseth.

LIker travle dager

Christer Nymoen ble med i temaet da Lunex kom på banen. Han trives med travle dager og et stort distrikt. 

Distriktet som styres fra Kirkenær dekker fra Eidskog i sør til Drevsjø og Koppang i nord. Når det blir for hektisk henter de inn ekstra montørhjelp fra hovedkontoret.

- Men vinteren kan være en ekstra krevende tid. Særlig når det er kaldt og mye snø. Utedelen sitter ofte litt lite tilgjengelig til, og det blir mye vassing i snø, smiler Nymoen.

Rune har drevet med salg av solskjerming, varmepumper og garasjeporter siden 1983. Å bytte jobb har han ingen planer om.

- Nei, nå driver jeg på til jeg blir pensjonist, smiler han.