• SØRV: Marte Johanne har spilt litt tennis tidligere, men begynte med crossminton først for en måned siden.
  • MIXED DOUBLE: Marte Johanne og Kristian skal møte to tyskere i EM.

- Crossminton er verdens artigste racketsport. Det er en hybrid mellom badminton, tennis og squash, kan du si. Racketen ligner kanskje mest en squashracket, ballen ligner en badmintonball, og så spiller vi på ei bane som er like lang som en tennisbane, men uten nett, forklarer leder i Solør Crossmintonklubb, Kristian Botten Pedersen.

Solør Crossmintonklubb har holdt på i tre-fire år, og miljøet i Solør er stort i sammenligning med resten av Norge. Kristian tipper at det er mellom tretti og førti aktive spillere i Norge, og en av disse, Morten Påsche fra Lier, kan til og med smykke seg med en tittel som europamester.

Jeg trur jeg aldri har hørt om sporten, jeg?

- Nei, det er det ganske mange som ikke har, ler Kristian. 

Helt fersk

Kristian arbeider til vanlig på Klubben AS, og der bedriver de mange forskjellige og tidvis rare sporter. Crossminton er en av disse litt mer ukjente sportene de har omfavna, og nå skal han og kollega Marte Johanne Stenersen, sammen med Erik Heggelund og Christer Mykkestue, til EM. Kristian har tidligere deltatt både i EM og VM, mens Marte Johanne er helt fersk i sporten.

- Jeg har drevet med det en måned, tenker jeg. Jeg blei verva av gode kolleger til å være med på treninger og lokka med europamesterskap, så da måtte jeg bare si ja til denne utfordringa, sier hun. 

Å bli lokka med europamesterskap ville kanskje virke avskrekkende på de fleste, men Marte Johanne syns det er en spennende utfordring og er ved godt mot. Hun har spilt litt tennis tidligere, men crossminton er ganske annerledes, kan hun fortelle. 

- Det er mye å lære fortsatt, men jeg føler det går bedre og bedre, så det er ihvertfall et godt utgangspunkt! Det er fint å trene litt før EM for å iallfall gjøre en helt OK bra figur, sier hun. 

Vil ha det artig

Å ville gjøre en helt OK bra figur kan nok matche ambisjonsnivået til Kristian også, som spiller mest fordi han syns det er gøy og derfor ennå har til gode å få de gode plasseringene på internasjonale paller. Han forteller at de har meldt seg opp i både individuelt og dobbelt.   

- Vi er jo kanskje, iallfall jeg, i fare for ikke å gå videre til gruppespillet individuelt, så da er det morsomt å være med så mye som mulig.

Marte Johanne og Kristian skal spille mot to tyskere. Om tyskerne tar det hele som en fiskeferie i Norge med litt crossminton på si', eller reiser primært for å spille, gjenstår å se. For sjøl om sporten kommer med internasjonale mesterskap og en egen verdensranking, er det rom for de fleste utøvere.  

Strandsport

Sporten er både slitsom og artig, slik ser det iallfall ut på de to som slår ballen mellom seg i Åsneshallen. Vanligvis er det en utesport, men Kristian og Marte Johanne trener innendørs fordi EM spilles på bane inne. Det er for at faktorer som vær og vind ikke skal spille inn på resultater, og alle skal få stille i like omgivelser. Men de anbefaler begge crossminton som en fin sommer- eller strandsport. 

- Det er veldig artig!, avslutter Marte Johanne.