• ISPIGGER: Dette kan være redningen hvis du skulle gå igjennom isen. - Vær forsiktig, er rådet fra leder i fiskeutvalget i Åsnes JFF, Terje Husebæk.

Påsken nærmer seg og det er ofte den tiden de fleste kunne tenkt seg en tur på isen, både for det sosiale og for noen for å få mest mulig fisk. Ettersom påsken er såpass sen i år, bør man være på den sikre siden før man går ut på isen. 

- Nå er det viktig at folk tar hensyn, og det er viktig å sjekke isen nøye før du går utpå! Jeg anbefaler at folk holder seg unna vann som det er gjennomstrømninger i, det vil si hold deg til rolige vann. Vær forsiktig på litt større sjøer, der er det inn- og utløp, og der skal du være veldig forsiktig nå. Der det er rennende vann, bør vi også holde oss unna nå, mener leder i fiskeutvalget i Åsnes JFF, Terje Husebæk. 

Ta med ispigger!

Når isforholdene utover våren kan være litt skumle, bør man i aller høyeste grad tenke sikkerhet. 

- Ta med ispigger! Det burde være en selvfølge, men det er det dessverre ikke: Ispiggene skal henge rundt nakken, ikke ligge i sekken! Det er også smart å ikke gå ut på isen alene, ta gjerne med en kompis eller to, så er du tryggere hvis uhellet skulle være ute, forteller Husebæk. 

De fleste sjøer på Åsnes Finnskog er fortsatt «trygge», men vær uansett forsiktig. 

- Jeg var utpå en tur i helga, og på Lindsjøen på Åsnes Finnskog bør du være veldig forsiktig. Spesielt der Lindåa renner ut, men det er også innløp av bekker som du bør holde deg unna. Jeg har også hørt at du skal være forsiktig på Vermundsjøen, men der har jeg ikke sjekket selv. Ellers ser det greit ut på Gransjøen på Kynndalen og Storabbortjernet, men ta uansett hensyn og vær forsiktig, sier Husebæk. 

Inne på Åsnes Finnskog har det kanskje vært færre pilkere denne vinteren, enn tidligere. 

- Nei, det har nok ikke vært så mange som vanlig, men noen finnes det alltid, smiler Husebæk. 

tips om sikkerhet på isen fra skittfiske.no: 

Først og fremst kan man ha som hovedregel at man ikke burde bevege seg på isen uten ispigger. Dette er en billig og i mange tilfeller en helt nødvendig livsforsikring.

Når isen legger seg på vann og tjern er det flere enkle men gode måter å sjekke om isen er trygg. Det beste er å sjekke isen ved å se etter sprekker og litt større luftbobler i isen. Dette vil gi deg en god indikasjon på hvor tykk isen er blitt. Dette krever selvfølgelig at isen er klar (også kalt stålis) og uten snø.

Før du tar det første skrittet ut på isen kan man også trampe godt med foten på isen og se om det blir sprekkdannelser. Blir det sprekker anbefales det å holde seg på land.

Ligger det snø på isen er det greit å sjekke isen ved å stille seg på et sted der man kan borre i isen uten at man går ut på isen. Brygger etc. er fine plaser å sjekke dette. Finnes ikke slike installasjoner ved vannet, så velg ut et grunt område og beveg deg sakte utover isen til du tror det er dypt nok til å borre et hull. Går du igjennom isen på et slikt område er det i hvert fall store sjanser å stå på bunnen og deretter komme seg lett i land igjen.

Som en hovedregel kan man si at isen er trygg når den er ca. 10 cm tykk.

Videre må man passe seg for innløps- og utløpsbekker/elver her er isen ofte tynnere fordi vannet  er i bevegelse og det tar lengre tid før isen fryser til. Det kan være lurt å gjøre seg kjent med hvor disse bekkene /elvene er på vannet, og her kan det være lurt å ha et kart for å være sikker.

Områder med siv/takrør er også områder på vannene som kan ha dårlig is i forhold til andre steder. Ofte kan isen bare være et par cm tykk inne ved sivet, selv om isen er 10-20 cm ellers på vannet. Da sier det seg selv at det er lett å falle igjennom isen. Da er det viktig at man har på seg ispigger eller at andre har med seg en redningsline som kan kastes bort til den som ligger i vannet. På denne måten kan man enkelt komme seg opp på isen igjen.

Hva gjør man når uhellet er ute?

Når man først detter igjennom isen er det første man burde tenke på å få ut armene, dette reduserer faren for å få hodet langt under vann. Deretter gjelder det å være rolig selv om sjokket av det kalde vannet er stressende. Tenk alltid på å komme deg opp på isen i den retningen du kom fra, der er isen trygg nok til å bære.

Når man er i sikkerhet oppe på isen gjelder det å få av seg de våte klærne. Man blir fort kjølt ned av våte klær ute i minusgrader. Det kan lønne seg å ha med et ekstra skift med ullundertøy, sokker, lue og votter/hansker. Det tar svært liten plass i sekken. Når du har med deg et ekstra skift gir det deg i det minste muligheten til å holde varmen over litt lengre tid, slik at man kan komme til bilen eller til hytte/hjem.