• FIKK EN SJEKK: Anne Lise Pettersen er fornøyd med at hunden Ida fikk sjekket tennene hos Solør Dyreklinikk.

Tannstein hos hunder og katter er noe som mange kjæledyreiere kanskje ikke er så kjent med. Men også dyrene våre trenger tannstell, og ut oktober har Solør Dyreklinikk særlig fokus på dette.

- Vi ser at det er mange som sliter med tannstein, og særlig små hunder som selskapshunder på under 10 kilo. Tannstein gnager seg opp til tannkjøttet, går opp mellom tennene, og gir med det tannkjøttbetennelse. Det fører til at kjevebeinet trekker seg tilbake, sier Ingunn Birkely, som er dyrlege hos Solør Dyreklinikk.

Tannpuss hjelper

Tannpuss er helt klart det som er mest nyttig for å holde tritt med tannstein, og dyrlegene ser stor forskjell på de som får tannpuss og de som ikke får det. 

- Det finnes diverse tyggesaker som skal hjelpe mot tannstein, men de gnager bare med jekslene så det hjelper ikke så mye på hjørnetennene. Det finnes også fôr mot tannstein som har et lag med lakk uten på som hjelper mot plakk. Helst bør en styre unna bløtfôr, sier Birkely.

Hvor ofte en bør sjekke tennene til hunden sin kommer an på hva slags rase det er. De fleste er inne for vaksinasjon én gang i året, og da er det mange som velger å ta tannsjekken samtidig.

- Små hunder sliter mer med tannstein enn store hunder, og burde sjekkes flere ganger i året. Dette fordi det er kort avstand mellom tennene hos små hunder. Det blir veldig trangt, og maten legger seg fortere mellom tennene, sier Birkely.

Kjøpte røntgen 

Solør Dyreklinikk kjøpte tannrøntgen i august i år, og har med det bedre muligheter til å finne hull og ødelagte tenner hos dyrene.

- Tennene kan se fine ut, men likevel kan de være i ferd med å bli ødelagte. Katter er ikke så flinke til å vise at de har vondt, og derfor er røntgen en fin løsning for å avdekke skader på tannrøttene hos katter, sier Birkely.

Dårlig ånde, brunt belegg på tennene eller rødt tannkjøtt kan tyde på betennelse. Da er det viktig at du sjekker hunden din med en gang hvis du har mistanke om at det er betent. 

- Da får vi stoppet det tidligst mulig. Det er kortsnutede hunder som sliter mest, og de er det lurt å sjekke hver 6. måned. Store hunder som for eksempel elghund har ikke så store problemer fordi den har større mellomrom mellom tennene, sier Birkely.

Dersom det skulle være behov for rotfylling blir dyrene henvist videre til Grue Dyreklinikk som er spesialist på dette området.