Helt siden 2013 har Åsnes kommune jobbet for å få Rally Sweden til å legge én eller flere etapper til kommunen på norsk side. Fredag er flere års arbeid en realitet, og verdenseliten kommer til Hof Finnskog for å kjøre rally.

- Rally og motorsport har alltid hatt en kulturell og historisk plass i Solør og Kongsvinger-området. Sammen med Rally Sweden, WRC og KNA Solør Motorsport har vi et sterkt ønske om å videreføre kulturen, sier John Holen, som er leder i næringsutvalget i Åsnes kommune.

Han har vært sterkt involvert i prosjektet i alle disse årene, og gleder seg sammen med Åsnes-ordfører Ørjan Bue stort til fredagens etapper.

- Motor er kultur på lik linje med musikk, teater og opera. Her får vi Solør, Finnskogen og Åsnes på kartet. Dette er det første av et treårig løp, og vi håper å utvikle dette videre i årene som kommer, sier Holen.

Millioner av TV-seere

Når etappene på Hof Finnskog kjøres er det med millioner av TV-seere som følger rallyet. Bue tror det kan bety mye for kommunen i årene som kommer.

- Om det sitter en kineser og ser på dette vil han nok ikke legge merke til Åsnes kommune, men han får se en utrolig flott norsk vinter. Og folk får se fantastiske rallyøyeblikk fra kommunen vår, sier Bue.

Han oppfordrer nå flest mulig til å ta turen ut i skogen fredag, og at de tar med seg norske flagg for å skape den rette stemningen. Kanskje også et svensk flagg.

- Vis for allmennheten at vi er interessert i motorsport, og bli med på folkefesten som dette blir, sier Bue.

Tror på 5.000 gjester

Velforeningen på Hof Finnskog var i sving torsdag med sine siste forberedelser.

De skal bruke grendehuset til å ta i mot rallygjester, og tror på rundt 5.000 besøkende ute i skogene på Hof Finnskog fredag. Leder Frida Venberget i velforeningen er naturlig nok spent.

- Vi vet jo ikke helt hva vi går til, men håper på mye folk, sier Venberget.

De skal servere middag og drikke til rallygjestene, og står også for grilling utenfor grendehuset ved Nysætra.

- Det er mye folk her fra skogen som har hjulpet til, og er mange i sving fredag. Innsatsviljen er det ikke noe å si på, sier Venberget

Målsetningen deres er økonomisk å gå i null det første året, men at velforeningen kan tjene noen kroner på rallyet de neste par årene.

SolørRadioen sender direkte fra Rally Sweden på norsk side fra klokka 09.00 til cirka klokka 15.30 fredag.