Det skal ikke mange dager med fint vær til før folk begynner å ordne hus og hjem. Hos Fargerike Flisa merker de trafikken nesten samme dag som sola kommer.

- Når sola kommer smeller det. Vi er nesten like avhengige av været som bøndene, og det er verandaen som skal fikses opp i først, sier Terje Husebæk hos Fargerike Flisa.

Mange har nok lagt en plan på å male eller beise huset også, men dette krever ofte mer planlegging.

- Det er ingen store nyheter i år, men jeg vil anbefale folk å gå for oljebaserte produkter. De trekker bedre inn i treverket, og brukes det riktig slipper du at det raser av store flak, sier Husebæk.

Smører for tjukt på

En av de klassiske feilene er at folk smører for tjukt på, og prøver å bli ferdig med jobben fort. Det kan straffe seg.

- Bruk heller litt ekstra tid, og legg på to lag. Det vil du tjene på i lengden, og verandaen vil vare lenger. Mange spør oss om hvorfor naboen har så fin veranda, og i 90 prosent av tilfellene er det fordi de har tatt seg bedre tid og gjort jobben skikkelig, sier Husebæk.

Et annet klassisk problem er at folk har det for travelt med å komme i gang. Folk spyler verandaen, og venter ikke lenge nok før de går i gang med beisingen.

- En verda bør helst stå to til tre dager med slikt sommervær som vi har nå. Selv om treverket ser tørt ut, er det som oftest ikke det. Treverket bør ikke ha mer enn 15 prosent fuktighet i seg når det skal beises, sier Husebæk.

Han anslår at beis under tak holder i rundt tre år, mens under åpent himmel kommer det an på mange andre forhold.

- Det er særlig snø og is som tærer på verandabeis, sier Husebæk.