• MANGE DØGN UTE: Omlag 150 reisedøgn har Dahl i løpet av året. Her er han på Sydpolen.

Opprinnelig kommer Steffen Dahl (40) fra Hadeland, men faren hans har vokst opp på Grue Finnskog. Etter å ha bestemt seg for og endre kurs i livet valgte Dahl også å flytte til Grue Finnskog, og på ei seter lever han ut livet som polfarer.

- Hvert år har jeg cirka 150 døgn utenom hus. Det er alt fra små og store eventyr her hjemme, og til mer polare områder som Nordpolen og Sydpolen, sier Dahl.

Har sponsorer med seg

De siste to årene har han vært polfarer, og bare det. Det vil si at han holder en del kurs og foredrag for å finansiere reisene, og har også gitt ut egen bok og ullkolleksjon.

- I tillegg har jeg med meg sponsorer og samarbeidspartnere fra tur til tur. De midlene jeg får inn blir brukt på reiser i hele landet og verden, sier Dahl.

Foruten en grønlandshund bor han alene på setra, og også på turene vil han helst være alene.

- Jeg liker ikke snorking i teltet. Når jeg reiser alene kan jeg ta ting i mitt tempo. Hunden er stort sett med meg, men ikke til Antarktis og Nordpolen. Det blir for ekstremt, sier Dahl.

Skal ha med seg en sheik

Selv om han liker best å være alene på sin polfarerferd, har han også hatt med seg en del folk på bestillingstur. Dette for å finansiere nye turer verden over.

- Neste vinter skal jeg guide en sheik og sønnen hans fra Saudi Arabia i Antarktis. De har aldri gått på ski før, og det er et morsomt oppdrag som jeg ser frem til, sier Dahl.

Her skal det selvsagt legges til rette for at sheiken og sønnen skal få en fin opplevelse, men turene som Dahl drar på alene er ikke for hvermannsen. Selv har han trodd det skulle gå galt flere ganger.

- Da du detter gjennom isen på Nordpolen i 40 minusgrader, da er du sikker på at du skal dø. Det var veldig ekstremt, og jeg var helt sikker på å miste fingre eller tær. Men utrolig nok kom jeg meg opp, og nådde Nordpolen. Det var veldig heftig, med isbjørn, skruis, råker og åpent hav, sier Dahl.

Årene som polfarer er Dahl svært tilfreds med, og han har ingen planer om å endre livsstil.

- Dette har jeg drømt om siden jeg var liten, og jeg skal bli polfarer resten av mitt liv, smiler Dahl.