• SELGES LOKALT: «Finnskogens jente» er utgitt i 500 eksemplarer.

Det var høsten 2016 at Eva Udnæseth spilte inn sine visesanger i studio, og nylig kom det endelige resultatet på markedet. «Finnskogens jente» heter CD-en, og den er også innspilt av ei ekte finnskogjente.

- Egentlig hadde jeg ikke tenkt å gi ut noen CD, men det var Svein Sørlie som mente at jeg måtte gjøre det. Min plan var nok å la disse visene forbli i tekstform i arkivet til Åsnes Finnskog Historielag i Tyskeberget, sier Udnæseth.

Siden 1958 har hun bodd på Raukmoen på Velta, og det samme året giftet hun seg med mannen Bjarne.

Handler om Finnskogen

Udnæseth er et aktivt medlem i Åsnes Finnskog Historielag, og har utallige timer bak seg i Tyskeberget hvor historielaget har base. Og det er også Tyskeberget mange av visene hennes handler om.

- Visene mine handler om Finnskogen. Først lagde jeg tre viser om Tyskeberget Finnetorp. Der har jeg jobbet mye, og da de skulle samle inn penger til bysten til Martin Vestlien var jeg også veldig delaktig. Den gangen leste jeg meg veldig opp på Vestlien, og bestemte meg for å sette melodi til noen av diktene hans, sier Udnæseth.

Eva har sunget så lenge hun kan huske. Som tenåring var hun vokalist i «Rio band», hun var med i NRK-konkurranse og ble i 2010 med i Åsneskoret.

- Hun har lenge vært i tvil om hennes viser og sang ville være egnet for utgivelse til et større publikum, men ble til slutt overbevist at disse innspillingene vil være av kulturhistorisk interesse, sier Svein Sørlie.

Selges lokalt

CD-en er utgitt i et opplag på 500 eksemplarer. Den selges hos Åsnes Folkebibliotek, Joker Kilen og Café Finnskog. De som vil få CD-en tilsendt kan kontakte Eva direkte. Hun innrømmer at utgivelsen har en voksen målgruppe.

- Dette er vel ikke så mye for ungdommen, men det er greit å få bevart visene for ettertiden, sier Udnæseth.

Med på innspillingen har hun blant annet den prisbelønnede multimusikeren Stian Carstensen på trekkspill, Stig Adolfsen på bass og Tron Syversen på keyboard. Sistnevnte er også produsent for utgivelsen.