Annika Brandett fra Namnå har vært interessert i hunder siden hun var svært liten, men det var først i voksen alder hun virkelig ble bitt av basillen, og fant ut at det var menneskets beste venn hun ville jobbe med. 

- Jeg har vokst opp med hund og likt hunder hele livet, men det var da jeg i kontakt med Marianne som er hundeinstruktør i Solør Hundeklubb at jeg virkelig ble bitt av basillen. Da bestemte jeg meg for at jeg ville bli hundeinstruktør, forklarer Brandett.

Og slik gikk det. Nylig fullførte hun den ettårige utdannelsen sin og er nå offisielt utdannet hundeinstruktør. Nå har hun valgt å stå på egne ben og klare seg sjøl. 

- Jeg har opprettet mitt eget firma og planlegger å ha dette som en jobb, og planlegger å holde en god del kurs til våren. Det blir blant annet valpekurs, videregående kurs, og kurs i å kommunisere bedre med hunden, sier hun. 

Mot avstraffelse

Som hundeinstruktør har hun valgt å basere seg på belønningsbaserte metoder.

- Mange benytter seg av metoder som strømhalsbånd, tvangsapportering og annen avstraffelse. Slike metoder har jeg ikke sansen for. Jeg vil heller se en hund som er glad for å gjøre ting. Det handler om at hund og eier har det moro sammen. Det er positiv trening for hundene, understreker Brandett.  

Hun mener det beste for hunden er positiv innlæring, med lek og godteri som belønning. I tillegg til organiserte kurs tar hun også på seg privattimer. 

- Jeg kan også ta på meg privattimer hvor jeg kommer hjem til folk, forteller hun. 

Nå leter hun etter et lokale hvor hun kan være inne til vinteren.

- Jeg har allerede fått til et samarbeid med Grinder grendelag, og får lov til å bruke tomta på gamle Grinder skole. Der er det både asfalt og gress hvor det er fint å trene. Der blir det trolig flere kurs til våren, opplyser hun.

Vil videreutdanne seg

Hun planlegger også å ta fatt på et nytt år med utdannelse som hundepsykolog for å få styrke kompetansen sin på området ytterligere, men først vil hun jobbe noen år som instruktør. 

I tillegg har Brandett kompetanse innen Nosework, som  er en hundesport med opphav i USA.

- Nosework passer egentlig for alle hunder, og går på at de skal søke etter ulike lukter. Det er samme metode som brukes til å lære opp tjenestehunder. 

I tillegg har hun fattet interesse for den svenske hundesporten rallymix, og tilbyr kurs innen dette.