• ØNSKER VELKOMMEN: Kari Marie og Harald Aandstad håper mange vil komme for å se hva som er mulig å få til i Solør. Frodig hage er fullt mulig å få til i H5-sonen.
  • LÆRER TRIKS: Ekteparet Aandstad legger på gress der de ikke vil bruke tid på å luke. Det holder ugresset unna.

Trolig har Kari Marie og Harald Aandstad den mest innholdsrike hagen i Solør. Fra ingenting i 2005 startet de med å bygge hage hjemme i Furuli, og nå har det blitt en hage som trekker busslaster med folk for å se.

- Norge er delt inn i ulike klimasoner. I Solør er vi i sone H5, og i følge ekspertene skal det være svært vanskelig å få en del arter til å leve her. Men vi har bevist at det går, smiler Harald Aandstad.

Sammen med kona Kari Marie har de år etter år bygd hage, og de koser seg ute i hagen. Her har de nå over 300 rhododendron, 70 roser, 50 peoner, masseliljer, stauder, lyng, eplehekk, mange trær og busker.

Har hatt busslaster innom

- Vi har hatt åpen hage noen ganger før også, men ikke i fjor. Men folk som vil komme å se kan ringe og avtale tid. Faktisk har vi hatt noen busslaster innom med folk for å kikke, sier Kari Marie Aandstad.

For de to er det viktig å vise frem at det er fult mulig å få til rhodo i Solør, og de prøver hele tiden å tøye grensene for å få nye ting til og vokse.

- Vi bruker nettet for å se hvilke sorter som går, og hvilke som ikke går. Samtidig er vi med på en del turer og treff gjennom blant annet Den norske Rhododendronforening. Her har vi også kjøpt en del planter importert fra Danmark og Skottland, sier Harald Aandstad.

Noen dager bruker de to hele dagen i hagen, mens andre dager gjør de ingenting. Om finværet virkelig slår til trives de bedre på verandaen enn i hagen.

- Harald har ansvaret for rhododendron og alt det tunge arbeidet. Jeg gjør resten, sier Kari Marie.

Håper mange kommer

Søndag 26. juni fra klokka 12.00 til 18.00 er det åpen hage hos ekteparet, og de håper mange vil komme for å se i Skjærigutua 30 på Arneberg.

- Vi står for servering av kaffe og biteti, og det koster kun 50 kroner å komme. Alle som kommer er med på trekning av en plante, sier Kari Marie.

Ekteparet har også laget en egen nettside for hagen, og her er det mye nyttig informasjon å finne for de som er interesserte. Den finner du på furuli.com, og her finner du også en oversikt over hva Kari Marie og Harald Aandstad har i sin frodige hage i H5-sonen.