• 96 % SOLUNG: Vitsene er skrevet på dialekt.

Bjørn Foss Gravingen lanserte sin femte vitsebok på SolørMart'n. Og det er solunger som frekventerer vitsene hans. Foss Gravingen er oppvokst i Åslia, kalt Slærverud i bøkene hans. Postkode 2296, sjølsagt. 

- Jeg prøver å skrive ei bok om dette, som er like overdreven og latterlig som vitsene. Arnfinn Bønnerud heter karakteren, forteller han.  

Døgnet rundt

Men i mellomtida produserer han vitsebøker over låg sko, etter den første kom ut i 2015. Vitsemakeriet holder han på med døgnet rundt.  

- Jeg våkner av at jeg ler, og kjerringa våkner av at jeg ler, forteller han. 

Den største moroa er allikevel er å se for seg situasjonene i vitsene hans, som han relaterer til kjente eller naboer fra Solør. Vitsene plukker han opp litt overalt. 

- Jeg har jo en tendens til å lese vitser i bøker og blader, og huske en del av dem, og endrer dem til å gjøre de mer lokale. Så ser jeg for meg folk fra oppveksten i historien. 

Juling

Noen kjenner seg nok bedre igjen i vitsene, enn andre. 

- Det er en som har trua med juling. Han står det om i den femte boka også, så det kan hende det er andre som har kjent ham igjen også, ler Foss Gravingen, før han legger til litt mer alvorlig:

- Jeg prøver aldri å treffe noen, og om det treffer så er ikke det noe jeg kjenner til. Jeg klarer ikke tenke meg at folk gjør det jeg skriver om, men det kan jo ha skjedd uten at jeg veit om det. 

På solung

Vitsene handler om solunger og artige hendelser, og vitsene er tilpassa det lokale. Også språket. Vitsene er nemlig skrevet på kav solung.  

- Jeg skriver 96 % solung, fordi jeg er litt miljøskadd. Det er merkbare forskjeller i dialektene fra Kjellmyra til Åslia, mellom meg og kjerringa, så det er derfor jeg sier at jeg skriver 96 %. 

Det er noen som har slitt med å forstå vitsene, men da er tipset å lese dem høgt. 

- Det er jo nesten Aukrustmål, på en måte. Klarer du lese Solan Gundersen, klarer du lese det her!