Med en aksjesparekonto kan du samle alle dine aksjefond og børsnoterte aksjer på ett sted. På en aksjesparekonto kan du bytte mellom ulike aksjefond og aksjer uten å skatte av gevinsten. Det er først når du har tatt ut mer penger av aksjesparekontoen enn du har satt inn, at du må betale skatt.

- Dette er en veldig skattemessig gunstig ordning, og en gavepakke for de som har spart i aksjer og aksjefond, sier Torgeir Thoresen, som er sparing- og plasseringsansvarlig i Grue Sparebank.

Stortinget ønsker å øke det norske eierskapet i norske bedrifter, og det skal bli enklere for folk å investere.

- Vi har lagt opp til at de fleste kunder skal ta i bruk aksjesparekonto via våre digitale tjenester. Men om en er i tvil er det bare å ta kontakt med banken. Vi ønsker å ha den lokale tilknytningen til kunden, og hjelper gjerne til, sier Thoresen.

Ikke bare for eliten

- Er det forbeholdt den økonomiske eliten å drive med aksjer?

- Nei, dette er for alle. Vi opplever i større grad at fondskundene blir yngre og yngre. Det er gjerne de som tenker sparing til pensjon eller andre spareformer. Første bil eller bolig kan en jo fint spare til gjennom aksjefond, sier Thoresen.

Tjenesten ble lansert hos bankene 1. september, og det er ikke noe i veien for å ha aksjesparekonto i flere banker om det er ønskelig.

Du bør du flytte over til en aksjesparekonto i løpet av 2017. Dette fordi du i en overgangsperiode som varer ut 2017 kan flytte alle aksje- og aksjefondsbeholdninger med urealiserte gevinster over i aksjesparekontoen uten at flyttingen utløser skatt.