• SAMARBEIDER: Vekterne på utesteder samarbeider godt med politiet, og Ole Martin ringer kjapt om det er behov.

25 til 30 vektere har Protect Vakthold & Sikkerhet i sving i Hedmark. Ole Martin Jansen er leder for avdelingen i Hedmark, og har aldri angret på at han startet å jobbe som vakt.

- Vi er på byen og tjener penger samtidig. Å være vakt er veldig koselig og sosialt, og stort sett er det veldig fint å være ute, sier Jansen.

Mange oppdrag

I Solør har selskapet de fleste vaktoppdragene. Hos Dogans Sportsbar er Jansen og kollegaene ofte, men også andre store arrangement som Bokkenfestivalen, Gatebil og SolørMart’n. Utenbygds stiller Protect Vakthold & Sikkerhet med vakter på blant annet Malakoff, Moldejazz og Kongsberg Jazzfestival.

- Selskapet har vektere over store deler av landet, og dersom det er behov for ekstra hjelp noe sted er det mulig å sende folk på tvers av regionene, sier Jansen.

Helt ufarlig å være vakt er det ikke. Selv om det stort sett går veldig bra, skjer det fra tid til annen noen uønskede hendelser.

- Du går jo i krigen. Når det er krangling kan det bli noen kutt her og der, men våre folk har aldri blitt alvorlig skadet. I Solør kjenner vi de fleste som på fest, og da blir det en veldig god stemning. Vi har det hyggelig på jobb og er med på det sosiale med andre gjester, sier Jansen.

Han merker at arrangører har blitt veldig opptatt av gode og profesjonelle vakter. Regelverket blir stadig strengere, og det kommer både arrangører og gjester til gode, mener Jansen.

- Bruker du profesjonelle vektere er alt på stell. Vi har forsikringer om noe skulle skje, og arrangøren har alt på det tørre kontra å bruke snarveier med svart betaling. Det var nok mer av det før, sier Jansen.

Trenger flere folk

Protect Vakthold & Sikkerhet er stadig på jakt etter nye folk, og for å bli vekter trenger du et 168 timers kurs. Det er lagt opp i tre deler.

- Der lærer du om alt du kan komme borti som vekter. Det er mye lover og regler å sette seg inn i. Eksempelvis har ikke en vekter mulighet til å bortvise en person. Det er bare politiet som kan bortvise og å gi bot. Å utvise overstadig berusede folk har vi selvsagt mulighet til, og de fleste skjønner selv at det er på tide å gi seg da, sier Jansen.

For å bli vekter må du ha plettfri vandel, og kurset må være gjennomført.

- Det er hard konkurranse om vekterjobbene, men vi føler at vi leverer oppegående folk som klarer å gi det lille ekstra. Derfor har vi mye å gjøre, smiler Jansen.